Bogatstvo i ljepota su najvažniji i privlače se? Ili možda ipak - ne?

Foto: Shutterstock

U ISTRAŽIVANJU koje je analiziralo muško-ženske odnose, psiholozi David Buss i Michael Barnes, zatražili su od ispitanika da rangiraju po važnosti 76 karakteristika koje očekuju od svog potencijalnog partnera.
 
Rezultati su bili pomalo neočekivani: ljepota, kao ni bogatstvo, nisu bili visoko rangirani, prenosi Business Insider.
 
Umjesto tih karakteristika, ispitanici su na prvo mjesto postavili "ljubaznost i razumijevanje", a potom "uzbudljivu osobnost" i "inteligenciju".
 
Istraživanje je pokazalo da muškarcima izgled je važniji nego ženama, te da je ženama zarada bitnija kod partnera nego muškarcima, kako se i očekivalo, no nijedna od ovih osobina nije bila visoko rangirana kako su psiholozi očekivali.
 
I to s razlogom. Jer, mnoga istraživanja pokazuju da je izgled itekako visoko na listi očekivanja kada je u pitanju potencijalni partner, a status (odnosno zarada, primanja... ili kako god to nazvali) odmah iza, ili pored, izgleda. 
 
Iako većina kod budućeg partnera preferira karakterne osobine slične svojima, posebno kada su u pitanju religijsko i političko opredijeljene, moralna načela, i slično, izgled i status, odnosno ljepota i bogatstvo mogu itekako "poremetiti" ovaj sustav vrijednosti. 
 
Ovo je u sociologiji poznato kao "fenomen udruživanja ljepote i bogatstva". Naziv govori sve: atraktivna osoba "udružuje se" s bogatom, i svi su u toj priči na dobitku.
 
No, navedeno istraživanje, ali i neka druga istraživanja, pokazuju da je ova pojava uglavnom vezana za određeni društveni sloj, uglavnom među slavnima, gdje je zapravo više određeni "show". U "stvarnom" životu ovakva pojava je, zapravo, jako rijetka. 
 
"Morate uzeti u obzir sljedeće: žene se više trude oko svog izgleda, pa samim time, generalno gledano, bolje izgledaju od muškaraca, dok, s druge strane, muškarci, opet generalno gledano, još uvijek više zarađuju. Dakle, ne radi se o tome da žene prodaju svoju ljepotu za novac, već o statistici", kaže Elizabeth McClintock, sociologinja sa Sveučilišta Notre Dame.
 
"Pretpostavka da su ljepota i bogatstvo najvažniji potpuno zanemaruje drugu stranu priče: izgled muškaraca i socio-ekonomski status žena", zaključuje Eli Finkel sa Sveučilišta Northwestern.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.