Boris Kosmač za Index: Stefany Hohnjec i Alex Grdić mi duguju 600 eura honorara



NAKON što je Index ekskluzivno objavio priču manekenki koje su nosile reviju u srpnju na Zadar Fashion Nights u organizaciji Stefany Hohnjec i Aleksandre Grdić "Nezadovoljne manekenke od Stefany Hohnjec i Alex Grdić putem medija traže isplatu honorara!", o istoj temi je progovorio i Boris Kosmač. Naime, upravo je on vodio program tri dana Zadar Fashion Nightsa, a među modelima agencija Thalia, Midikken i Colours bili su njegovi manekeni. Za Index je Boris otkrio koliko mu prijateljice duguju novaca za njegov honorar te za honorar njegovih manekena. Kako Index doznaje, Stefany i Alex su manekenkama na revijama obećale honorare od 700 do 1.000 kuna koje do danas nisu vidjele.

Boris Kosmač: Meni su ostale dužne 600 eura


"U današnje vrijeme, kao što je i Stefany izjavila, teško je biti organizator. Ja sam organizator nekoliko događaja već 15 godina, na mojoj prvoj organizaciji bio sam u minusu 25.000 dolara. To je bilo prije 15 godina, trebalo mi je godinu dana da vratim dugove, ali onda sam se naučio pameti. Tako da mi je jasno, prvi mačići se stvarno bacaju u vodu, jer ta organizacija je bila jako lijepa i dobro napravljena, ali ja sam se namučio kao Kristuš, kako se veli. Ne mogu reći, nisam još dobio svoj honorar, ali to su moje prijateljice, ja znam da neću ostati neplaćen, no, malo je nezgodna situacija, iskreno rečeno. Prvo se plate troškovi onda sve ostalo", izjavio je Boris te dodao: "Četiri dečka iz moje agencije su nosili reviju, nisu još dobili novce. Međutim, ja sam siguran da će to cure riješiti. Dečki su imali mislim dva puta po 400 kuna, a meni su dužne 600 eura".



Bangoura: "One su platile nama samo PDV na fakturu, a ništa od honorara i agencijske provizije"

Kako su reviju nosile i djevojke iz agencije Midikken Hamed Bangoura za Index je potvrdio da ni njihovim curama nisu isplaćeni honorari, iako nije otkrio o kojoj svoti se radi, rekao nam je sljedeće: "To je vrlo jednostavno, one su platile nama samo PDV na fakturu, a ništa od honorara i agencijske provizije. Dakle, platile su samo ono što su morale državi, a ovo ostalo ništa nisu".
 
Na naš poziv u vezi Zadar Fashion Nightsa Tihana Harapin Zalepugin, vlasnica agencije Thalia čiji su modeli također nosili reviju, dan ranije izjavila je: "Je li to zovete zato što nisu plaćeni honorari? Ne bih to komentirala, postoje drugi putevi da se to riješi, ne želim javnu svađu". Dok je jedino Vanja Grgec izjavio da je njemu honorar isplaćen uredno te da nema nikakvih tenzija s organizacijom.

Aleksandra Grdić otišla u Survivor?

Iako su nekoliko dana bile nedostupne za izjave, Stefany Hohnjec naposljetku je u četvrtak komentirala: "Bit ću kratka i jasna u vezi te teme, i mislim da nema nikakvih problema. U ovoj kriznoj situaciji kakva je u zemlji, teže se rješavaju stvari sa sponzorima, tako da ništa vremenski ne ovisi o nama". Aleksandra Grdić ni danas nije bila dostupna za komentar, a bliski izvori za Index tvrde da je manekenka krenula na snimanje reality showa Survivor za koji će ona ipak dobiti svoj visoki honorar.



"Smatramo da smo dovoljno čekale da nam plate za naše vrijeme i nošene revije"


Podsjetimo, u redakciju Indexa pristigao je dopis kojeg potpisuje "anonimni kolektiv angažiranih i neplaćenih manekenki i manekena", a u kojem se navodi kako, iako je rok za isplatu honorara tri do četiri mjeseca, svoje honorare od Aleksandre i Stefany još nisu dobili: "Taj se modni događaj pretvorio u potpuni fijasko, što zbog loše organizacije gdje nitko nije vodio računa ni o čemu, pa sve dosad, do bezobraznog neplaćanja honorara. Ovdje se radi o temeljnom ogrješivanju na naše pravo isplate za pošteno obavljen posao i, premda predstavlja očajnički čin, obraćanje medijima jedini je način da lobiramo za svoje pravo".

"Obraćam vam se u ime svih hrvatskih manekenki kojima je uz studiranje ili drugo radno mjesto, manekenstvo jedan od skromnih izvora prihoda. Mi nismo slavne, niti su se naša imena povlačila po tabloidima i tračerskim portalima, članice smo provjerenih hrvatskih modnih agencija i povremeno (nekoliko puta godišnje) dobivamo angažmane na modnim događanjima u Hrvatskoj. Naši honorari su praktički simbolični i 10 do 20 posto provizije odlazi posredniku, ali organizatorice nisu ni to bile u stanju isplatiti. Smatramo da smo dovoljno čekale i da smo im dale dovoljno vremena da nam plate za naše vrijeme i nošene revije. Pro bono rad nije rijetkost u modnoj industriji, ali ako smo bile angažirane na spomenutom eventu besplatno, voljele bismo da nam se to unaprijed dalo na znanje. Ovakvo oglušivanje na apele naših agenata da nam se isplate zasluženi honorari je izraz nepoštovanja prema našem sudjelovanju, bez kojeg ne bi ni bilo revija. Prozivamo spomenute organizatorice zbog neprofesionalnog i drskog ponašanja te ih molimo da ubuduće više ne upriličuju modne evente koje nisu u stanju uredno privesti kraju", stoji u dopisu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.