Business Insider: U Hrvatskoj nemojte dizati tri prsta jer će misliti da ste srpski nacionalist

Screenshot: Business Insider

RAZLIČITE zemlje imaju različite običaje, a jedna gesta koja je posve bezazlena u jednoj zemlji, u drugoj je izrazito uvredljiva. Business Insider napravio je svojevrsni vodič kroz različite kulture i ispisao na što treba pripaziti i što treba izbjegavati u pojedinim zemljama. Na popisu se našla i Hrvatska.

"Nemojte dignuti istodobno ispruženi plac, kažiprst i srednji prst. Mislit će da ste srpski nacionalist", napisao je Business Insider svoj savjet za posjetitelje Lijepe Naše.

U njihovom je vodiču 15 zemalja, a neki su savjeti pomalo smiješni. Krenimo redom. U Čileu ne smijete ništa jesti rukama, jer su pravila pristojnog ponašanja jako stroga. U Singapuru vas mogu kazniti zbog mnogo toga, primjerice za hranjenje ptica, pljuvanje, pušenje, bacanje smeća i jedenje u javnom prijevozu. U Indiji je zabranjeno ljubljenje u javnosti, kao i bilo kakvi fizički kontakti s osobama suprotnog spola, a čak se nemojte ni rukovati s lokalnim stanovništvo, osim ako oni to iniciraju.

S Francuzima samo na francuskom

Turistima u Francuskoj magazin savjetuje da ne očekuju raznoliku vegansku prehranu, da ne razgovaraju o novcu jer je to tabu i da ne očekuju od Francuza da progovore bilo kojim jezikom osim francuskog, jer se obrazovni sustav te zemlje ne fokusira na učenje stranih jezika.

U Japanu nemojte davati napojnice jer to nije dio njihove kulture, nemojte grliti ljude koje ste tek upoznali i nipošto nemojte stati na krivu stranu pokretnih stepenica.

U Meksiku nemojte patronizirati ljude, nemojte se uvrijediti na njihov često neslani humor i nemojte se bojati iskušavati nove stvari. Ako ste došli na Novi Zeland, njegove stanovnike nipošto ne nazivajte Australcima, nemojte se rugati ragbiju, "Gospodaru prstenova" ili engleskoj kraljici. I naviknite se na to da ljudi ne nose cipele, to je posve normalno kod njih.

U Rusiji uvijek poklanjajte neparan broj cvjetova

Nemojte zuriti u gole ljude, nemojte ispitivati o crkvama i religiji te ne očekujte poseban tretman savjeti su koji su upućeni onima koji odlaze u Norvešku, dok posjetitelji Rusije moraju paziti na to da uvijek darivaju neparan broj cvjetova (paran broj je rezerviran za groblja), da uvijek sa sobom nose gotovinu jer ne primaju na svim mjestima kartice i da ne pretpostavljaju da Rusi podržavaju poteze svoje vlasti.

U ostatku svijeta prihvaćeni znak rukom koji označava dobro u Turskoj se smatra opscenim, pijanstvo se smatra sramotom, a nepristojno je puhati nos i čačkati zube u javnosti. U Velikoj Britaniji je "svetogrđe" ubacivati se u red, ispitivati koliko netko zarađuje novca ili pozvati nekog koga ne poznajete dobro u svoj dom.

Nikad nemojte Nijemcu unaprijed čestitati rođendan

U Irskoj je zabranjeno oponašati njihov naglasak ili "imati zmiju u džepu". Ako i vi ne možete platiti rundu svima, nemojte si naručivati piće kad netko drugi časti.

Ni u kom slučaju u Njemačkoj nemojte izvoditi nacistički pozdrav, jer biste se mogli naći iza rešetaka, nemojte buljiti, biti pretjerano prijateljski raspoloženi ili zaželjeti nekom sretan rođendan prije nego što mu je uistinu rođendan, jer će u tom slučaju ta osoba umrijeti prije rođendana (barem tako Nijemci vjeruju).

Posljednja zemlja na popisu je Kenija, u kojoj se ne smijete rugati religiji, biti nestrpljiv, razgovarati o seksu u miješanom društvu ili nazivati ljude imenom umjesto prezimenom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.