Dali alkoholičarima da čiste ulice u zamjenu za pivo

Foto: Shutterstock

PROJEKT njemačkog grada Essena "PICK-UP", okupio je nekoliko alkoholičara, koji sada svakodnevno, po četiri sata, skupljaju smeće na željezničkom kolodvoru u tom gradu. No, tu ništa ne bi bilo neobično da se njihova plaća ne računa u bocama pive.

"PICK-UP" je projekt koji teškim alkoholičarima omogućuje djelomičnu integraciju u društvo te je jedini takve vrste u Njemačkoj, prenosi Deutsche Welle.

"Samo hoću činiti nešto dobro. To je sve. Ne biste vjerovali, ali ovo je vrlo teško za mene", kazao je jedan od petero sudionika, koji je želio ostati anoniman.

Njihov radni dan započinje u 10:30 ujutro kada dolaze u esenski Centar za ovisnike i "kreću na svoju prvu turu do ručka". Nakon ručka slijedi druga tura i razgovor u Centru, kao i isplata za taj radni dan. Svaki radnik dobiva prosječno tri boce piva po smjeni i malu količinu novca.

"Pivo se dijeli prema individualnim potrebama sudionika i ne dobivaju svi sudionici istu količinu piva" te se posebno dijeli onima, koji bez njega ne bi mogli obavljati posao. 

"Ja znam da činim dobru stvar time što skupljam smeće po ulicama. Pio bih i ovako i onako. Sada barem imam nešto zbog čega na kraju dana mogu biti ponosan", kazao je jedan od sudionika.

Esenski projekt je napravljen po uzoru na onog u Amsterdamu te nizozemski organizatori tvrde da je njihov projekt uspio smanjiti dnevnu konzumaciju alkohola, kod njihovih sudionika

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.