Deset stvari koje možda niste znali o Leonardu Nimoyu

Foto: Getty Images/Press/Twitter

IAKO je prilično nezahvalno nakon smrti život slavnih svoditi na svega nekoliko crtica i prepoznatljivih uloga, mnogi će Leonarda Nimoya u prvom redu pamtiti kao Spocka, Vulkanca koji je uz Shatnerovog kapetana Kirka, najupečatljivije lice kultnih "Zvjezdanih staza".

No, postoji toliko toga u životu Leonarda Nimoya što vrijedi spomenuti i što će vjerojatno ostati neprimijećeno u prekratkim člancima koji će ovih dana puniti portale.

Stoga, evo još nekoliko zanimljivih detalja iz biografije slavnog glumca koje vjerojatno niste znali.

1. Nimoy je od 1953. do 1955. služio vojsku i dogurao do čina narednika, a bio je zadužen i za zabavu trupa pa se tako još za vrijeme služenja pojavio u predstavi "Tramvaj zvan čežnja" i to u ulozi Stanleyja Kowalskog.

2. Osim što je napisao dvije biografije "I Am Not Spock" (1977) i "I Am Spock" (1995), Nimoy je pisao i poeziju te je objavio nekoliko zbirki "Warmed by Love", "Will Think Of You", "These Words Are for You", "Come Be With Me" i "A Lifetime of Love: Poems on the Passages of Life".

3. Mnogi možda ne znaju da je Spock bio i priznati fotograf, a 2002. objavio je knjigu "Shekhina" u kojoj su se nalazile provokativne fotografije žena u nošnjama ortodoksnih Židova što je izazvalo kontroverzu u zajednici kojoj su pripadali i Nimoyjevi roditelji.

Neke od fotografija možete pogledati OVDJE.

4. Iako njegove glasovne mogućnosti nisu oduševljavale mase, Nimoy je obožavao pjevati pa je tijekom života (tijekom šezdesetih i sedamdesetih) snimio čak pet albuma, a na nekim od njih nalazi se i obrada "Proud Mary" i pjesma inspirirana djelima J.R.R. Tolkiena "Ballad of Bilbo Baggins".

5. No, njegova povezanost s glazbom nije prestala šezdesetih. Naime, 2011. pojavio se u spotu Brune Marsa "Lazy Song" u kojem je šetao gradom i uživao u savršenom lijenom danu.

6. Iako je mnogima poznato da je tijekom karijere režirao i dva nastavka "Zvjezdanih staza" (treći i odlično prihvaćeni četvrti nastavak), Nimoy je režirao mnogima dragu komediju "Tri muškarca i beba" koja se 1987. pretvorila u pravi blockbuster.

7. I dok su njegove fotografije znale izazvati negativne reakcije kod dijela židovske zajednice, Nimoy nikad nije tajio svoju privrženost. Osim što je savršeno baratao jidišem, vjerojatno najveća posveta je legendarna vulkanska gesta rukom.

U svojoj autobiografiji Nimoy piše da je gesta bazirana na ceremonijalnom blagoslovu židovskih svećenika koju je on prvi puta primijetio još kao dijete u redovnim posjetima sinagogi. Inače, pozdrav se izvodi s obje ruke koje su ispružene ispred glave pod kutom od 45 stupnjeva, ali sa skupljenim palcima tvoreći pritom oblik hebrejskog slova Shin (ש).

8. Postoji i povezanost s još jednom uspješnom ZF franšizom - "Transformersima". Naime, Nimoy je 1986. glas posudio Galvatronu, a u blockbusteru "Transformers: Dark of the Moon", glas je posudio Sentinel Primeu.

9. U rodnom Bostonu, Nimoy ima vlastiti dan. Naime, 2009. gradonačelnik Thomas Menino proglasio je 14. studeni (datum njegova rođenja) Danom Leonarda Nimoy.

10. Unatoč tome što se proslavio ulogom u kultnoj seriji "Zvjezdane staze" i postao jedno od najupečatljivijih lica u povijesti televizije, Nimoy nikada nije osvojio Emmy iako je nominiran čak četiri puta. Tri nominacije bile su povezane sa "Zvjezdanim staza", a jedna s TV filmom "A Woman Called Golda" u kojem je glumio supruga Golde Meir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.