Djevojački bokovi i izbačeni zubi: Ovako je izgledao Tutankamon

Foto: Shutterstock/BBC

BBC je nedavno prikazao zanimljiv dokumentarac "Tutankhamun: The Truth Uncovered" koji baca novo svjetlo na život legendarnog egipatskog vladara Tutankamona, a nakon obdukcije koja je uključivala iscrpno računalno skeniranje, gledatelji su dobili i uvid u izgled mladića kojeg mnogi znaju samo po zlatnoj maski.

Naime, mnogi detalji ovog istraživanja ranije su poznati, a brojni mitovi oko smrti njegove smrti (ubojstvo, smrt u nesreći s kolima itd.) već su ranije dovedeni u pitanje. Međutim, nakon provedene obdukcije i genetske analize, otkriveno je da je razlog njegove prerane smrti bila obiteljska povijest.

Tutankamon nije mogao sudjelovati u utrkama bojnih kola jer je šepao, a računalni prikaz pokazao je i da je mladi vladar imao djevojačke bokove i izbačene zube.

U Tutankamonovoj grobnici pronađeno je više od 130 korištenih štapova za hodanje što također podupire tvrdnje o njegovim fizičkim ograničenjima.

Od ranije je poznato da su njegovi roditelji bili brat i sestra, a znanstvenici smatraju da je to kod Tutankamona rezultiralo brojnim nasljednim bolestima i hormonalnom neuravnoteženošću.

Talijanski znanstvenik Albert Zink, proučavajući DNK egipatske kraljevske obitelji, otkrio je da je Tutankamon sin faraona Akhenatena i njegove sestre. Budući da incest nije bio zabranjen, mnogi Egipćani nisu bili svjesni zdravstvenih posljedica za njihovo potomstvo.

Video možete pogledati OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.