Drama Tene Štivičić oduševila London: "Tri zime" imaju "žensku dušu"

Foto: Boris Sćitar/PIXSELL

DRAMA "Tri zime" hrvatske autorice Tene Štivičić od prošlog se mjeseca prikazuje u londonskom National Theatreu. 

Štivičić je jedna od tek nekolicine dramaturga s prostora država bivše Jugoslavije čije se djelo prikazuje u Velikoj Britaniji, odnosno u prestižnoj londonskoj kazališnoj kući.

BBC za njezinu dramu navodi da ima "žensku dušu", te da ostatak Europe, posebno regija iz koje dolazi Štivičić, očito ima potencijala u dramskim djelima, a britanska publika za to pokazuje sve veći interes.

Drama Tene Štivičić, "3 Winters" ("Tri zime"), smještena je u razdoblje od 1945. do 2011. godine, u Zagrebu, a u središtu radnje je obitelj Kos, dok okosnicu čine sudbine četiriju generacija žena na čije živote snažno utječu društveno-političke prilike u zemlji.

Drama je pod snažnim utjecajem ratnih događanja, a u fokusu je upravo trag koji rat ostavlja na životima pojedinaca. Drama Tene Štivičić temelji se upravo na životu jedne obitelji u delikatnom i teškom povijesnom razdoblju, od raspada jednog državnog uređenja, odnosno monarhije, preko vremena komunizma do razdoblja tranzicije i novijeg vremena.

"Europa ima nevjerojatno bogatu dramsku tradiciju, a to je tek nekoliko sati leta odavde. Dolaze nam često nogometni timovi, no bilo bi divno da imamo prilike vidjeti i više kazališnih drama iz tog dijela svijeta", piše BBC.  

Redatelj drame je nagrađivani i poznati Howard Davies, a u londonskom National Theatreu drama "Tri zime" igrat će do 3. veljače iduće godine.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.