Emir Kusturica: Žele me otjerati

Foto: Shutterstock

KONTROVERZNI redatelj Emir Kusturica došao je u žestok sukob s vlastima u Višegradu koje od lokalnih izbora u listopadu 2012. godine predvodi Srpska demokratska stranka (SDS) umjesto dosadašnjeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Kusturica je danas izjavio kako se ''boji da mu žele oteti Andrićgrad'' kojeg poznati reditelj gradi u Višegradu. Andrićgrad je projekt oko kojeg je posljednjih mjeseci bilo dosta kontraverzi.

"U Višegradu se vodi borba između civilizacije i anticivilizacije. Ovo drugo zastupa općinska vlast, funkcioneri SDS, čija su najveća kulturna djela džip 'micubiši' na plin i pjevačica Stoja. Danima vode medijsku hajku protiv mene. Bojim se da mi žele otetiAndrićgrad", rekao je Kusturica. Dodao je kako je lokalnoj vlasti sporno poslovanje Andrićgrada, dodajući kako su zbog toga plasiraju priče o "poravnanju računa" s njim, prenosi agencija Anadolija.

"Interes im je novac...Ali, neće me pokolebati, nastavljamo s ulaganjima. Andrićgrad će biti završen, postat će kulturološka i slavenska tvrđava, jača i od mene, i od njih, i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i trajat će stoljećima", istakao je Kusturica. Kusturica je tijekom 2012. godine došao u sukob i s građanima Trebinja i Rogatice zbog, kako su tvrdili, otimačine kamena sa starih objekata i kulturnih spomenika u tim dijelovima BiH.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.