Fascinantna hrabrost: Specijalci koji su kući vratili posadu Apolla 11

KAD SE govori  o misiji Apolla 11, prvo što svima pada napamet famozne su prve riječi Neila Armstronga na Mjesecu, ali i slike njihovih prvih koraka na Zemljinu satelitu.

No, malo se tko sjeti četvorice specijalaca koji su prije 43 godine osigurali siguran povratak astronauta kući. Kako prenosi Daily Mail, kapsula Apollo 11 pala je u Tihi ocean 24. srpnja 1969. godine, oko 1600 kilometara od Havaja. Četvorica tad vrlo mladih specijalaca, koji su posebno odabrani zbog snage i plivačkih sposobnosti, prvi su stigli do kapsule kako bi izveli astronaute na sigurno. John Wolfram prvi je zakoračio na vruću kapsulu, koja se prije nekoliko trenutaka užarila prolazeći kroz atmosferu. Znao je da je dobrobit astronauta u njegovim rukama.

"Pogledao sam kroz otvor na pregradi da se uvjerim jesu li astronauti dobro. Nasmijali su mi se i pokazali 'palac gore'. Bilo je prilično uzbudljivo biti prvi koji će ih vidjeti i znati da je s njima sve u redu", kaže Wolfram.


No, prije no što je Wolfram uopće mogao zakoračiti na letjelicu morali su je uhvatiti. I to tako što je Wolfram iz helikoptera skočio u ocean te potom užetom ulovio letjelicu. Budući da su bili iznimni plivači, on, Wes Chesser i Mike Mallory potom su usred velikih valova i pri jakom vjetru postavili plutajući prsten oko kapsule te čamce za spašavanje.

Vođa misije Clancy Hatleberg tad je izveo astronaute, ne znajući hoće li moći stajati zbog činjenice da su nekoliko dana proveli bez gravitacije. Astronauti i specijalci morali su odjenuti posebna odijela i maske koji su ih trebali štititi od mogućih "patogena s Mjeseca". Najviše problema imali su sa zatvaranjem kapsule, što je moglo dovesti do njenog potonuća, no na kraju je sve ipak prošlo bez većih poteškoća. Wolfram je nakon Apolla bio i u Vijetnamu, a nakon toga postao je svećenik i misionar u Aziji.

John Wolfram Interview - Fox Evening News from Eric Porter on Vimeo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.