Fascinantna životna priča: Ostala slijepa s 11, zaposlila se u IBM-u i doktorirala



JEDAN od poslova iz snova zasigurno ima IBM-ova zaposlenica Chieko Asakawa. Iako ne može vidjeti vašu web stranicu, može je učiniti boljom. Portal Spectrum podvrgao se njezinoj provjeri, a nakon oduševljenja tom ženom odlučili su napisati i članak o njoj. Njezin program otkrio joj je niz nepogodnosti za spomenutu stranicu, čiji korisnici mogu biti i slijepi ljudi. Asakawa se koristi browserom koji čita sadržaj stranica, a što korisniku više vremena treba da dođe do članka koji ga zanima, to je stranica lošija.

Izgubila vid nakon ozlijede glave

U intervjuu je otkrila kako to nije ništa neobično jer su brojne stranice većinom loše za one koji ne vide. Ona je svoj život posvetila tome da poboljša pristup internetu za slijepe. Njezina životna priča zaista je fascinantna. Chieko je rođena s vidom, a kao dijete imala je snove o uspješnoj atletskoj karijeri. No, tijekom plivanja je udarila glavom o bazen, a time je u 11-oj godini života počela gubiti vid. S 14 godina u potpunosti je izgubila vid, a time je njezina budućnost zapečaćena. "Nisam htjela da netko drugi odlučuje umjesto mene. Moj cilj je bio naći novi tip posla za slijepe osobe", ispričala je Asakawa.

"Pristup informacijama jako je važan u današnje vrijeme. To nije privilegija, to je ljudsko pravo"

Nakon što je diplomirala engleski jezik i književnost, odlučila se pohađati dvogodišnji informatički program za slijepe. Prijavila se na njega i tu je krenula njezina karijera. Za IBM je počela raditi 1984. godine. Osim što prilagođava stranice slijepim ljudima, intenzivno se bavi unapređivanjem ponude IBM-a, a u međuvremenu je uspjela i doktorirati. Iako voli svoj posao, bila bi sretna da jednog dana više ne mora to raditi. "Pristup informacijama jako je važan u današnje vrijeme. To nije privilegija, to je ljudsko pravo", zaključila je Asakawa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.