"GTA V" ponovno diže prašinu: Seks s prostitutkom iz prvog lica za neke je previše

Screenshot: YouTube

MNOGI su se do sad već trebali naviknuti na to da serijal igara "Grand Theft Auto" igračima omogućava da svoj virtualni novac troše na virtualne prostitutke, ali čini se da nije tako.

Naime, Daily Mail je u još jednom zgroženom članku o seksu/nasilju u video igrama značajno "otkrio" da interakcija s prostitutkama postoji i u verziji igre za PS4 i Xbox One. Preciznije, do uvođenja opcije igranja iz prvog lica, seks s prostitutkama nije bio toliko eksplicitan.

Priču o "sveopćoj" zgroženosti ovim scenama utemeljili su na nekoliko tweetova igrača koje su ove scene uznemirile. Naravno, seks s prostitutkama nije obavezan već postoji samo kao sporedni sadržaj, ali to ne mijenja činjenicu da pojedini mediji ponovno pokušavaju podići prašinu oko naslova koji ionako nije namijenjen igračima mlađim od 17 godina.

No, budući da se radi o jednom od najrazvikanijih naslova (prošle godine zaradili su milijardu dolara za samo tri dana), ovo je ponovno pokrenulo raspravu u nasilju u video igrama, a nema sumnje kako će Rockstar i ovu priču okrenuti u svoju korist.

Podsjetimo, "GTA V" već se našao na udaru kritičara koji su programerima zamjerili rasizam, pretjerano nasilje i mizoginiju.

Istim su se problemom daleko ozbiljnije pozabavili novinari IB Timesa koji su porazgovarali sa stručnjacima ne bi li došli do odgovora na pitanje potiču li video igre nasilje. Stručnjaci i u ovom slučaju tvrde da nasilne video igre same po sebi ne potiču nasilje, ali da se ipak valja pozabaviti načinom na koji iste utječu na pojedince otprije sklone nasilnom ponašanju.

Doktorica Jacqueline Helfgott sa sveučilišta u Seattleu, za IB Times rekla je da bi interaktivna priroda igara iz prvog lica na pojedince mogla ostaviti još snažniji utisak od igara koje u tolikoj mjeri na uvlače igače u samu radnju. 

Pročitajte više