Grafiteri preuzimaju policijsku stanicu u New Yorku

Foto: Tumblr

OVOG vikenda 21. policijska uprava grada New Yorka bit će domaćin izložbe grafita i ulične umjetnosti, a američka je javnost pozvana na besplatan obilazak nekadašnje policijske zgrade, piše The Huffington Post.

U neobičnom slijedu događaja, jedan od umjetnika koji izlaže je ranije ovaj mjesec zbog svoje nedozvoljene ulične umjetnosti uhićen u Brooklynu te je proveo noć u zatvoru, a jedan od prostora u kojima se održava izložba nekadašnja je pritvorska ćelija.

"Ova je policijska uprava sagrađena u vrijeme kada je ovaj dio grada bio u vrlo lošem stanju, s puno siromaštva, nasilja i korupcije", pojašnjava kustos Robert Aloia. Zgrada je sagrađena 1863. a policija ju je koristila do 1952., kada je NYPD preselio na drugu lokaciju.

U to vrijeme u tom je dijelu Manhattana bilo devet tisuća uhićenja godišnje te 37 bordela.

Zgrada na broju 327 istočne 22. ulice danas je u službi organizacije za brigu o LGBT mladim osobama a izložba ulične umjetnosti organizirana je uoči njezina potpunog unutarnjeg preuređenja. "Nevjerojatno je koliko vremena, novca i talenta ti umjetnici ulažu u nešto što će postojati samo kratko", komentirao je Aloia, barmen i DJ koji posljednjih godina radi na organizaciji "jednokratnih" izložbi ulične umjetnosti diljem New Yorka.

Hellbent, Rambo, Cash4, Matt Siren, Sheryo, Yok, Elle imena su nekih od gotovo 50 umjetnika iz svih dijelova svijeta - Japana, Australije, Kalifornije - kojima je njihov "arhetipski neprijatelj" NYPD u sklopu izložbe "21. policijska uprava" omogućio prostor za "legalno" kreativno izražavanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.