Hoće li Pluton ponovno postati planet?

Foto: Shutterstock

PLUTON se smatrao planetom sve do 2006. godine, kada je Međunarodna astronomska unija degradirala njegov status. U njihovom objašnjenju piše da je Pluton premalen, zbog čega je postao planet patuljak.

Mnogi se nisu složili s tom odlukom te su pokrenute brojne rasprave, u kojima su neki stali u obranu Plutonovog statusa planeta, a među njima i Centar za astrofiziku Harvard-Smithsonian, čiji su predstavnici u priopćenju za medije naveli "patuljasto voće i dalje je voće, samo jako maleno, kao što je patuljasti hrčak i dalje samo maleni hrčak", prenosi The Independent.

No Harvard-Smithsonian nije stao samo na tome, već je organizirao i debatu, na kojoj je sada uvrđeno da je Pluton doista planet.

Debata se koncentrirala na tri bitne karakteristike koje planet treba zadovoljiti. On treba biti u orbiti Sunca, treba biti okrugao ili skoro okrugao te gravitacijski dominantan u svojoj orbiti.

No, Pluton je izbačen iz kategorije planeta zbog svog radijusa od samo 750 kilometara, koji je manji od 20 posto radijusa Zemlje. Njegov opseg je 4500 km, što ga čini manjim od Mjeseca.
Zbog toga u njegovoj orbiti još ima svemirskih tijela koje on ne privlači svojom gravitacijom te su ona neovisna o njemu.

No, Dimitar Sassalov, direktor inicijative "Life" Sveučilišta Harvard požalio se da je kriterij za dobivanje statusa planeta previše heliocentričan i da isključuje planete koji izlaze iz Sunčevog sustava, tzv. egzoplanete te je ponudio alternativnu definiciju.

"Planet je najmanji sferični oblik materije koji se formirao oko zvijezde, ili od zvjedanih ostataka", kazao je Sassalov, po čijoj bi definiciji Pluton doista i bio planet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.