"Hommage a Dali" u Zagrebu: Pogledajte izložbu akademskog slikara Jure Labaša

Foto: Index 

IZLOŽBA slikara i grafičara Jure Labaša "Hommage a Dali" otvara se u utorak, 8. srpnja u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" u Zagrebu. Na izložbi će biti izloženi crteži, grafike i kolaži te prvi Labašev hommage Daliju iz ciklusa koji je 1972. godine prvi put bio predstavljen na izložbi Nadrealizam i Hrvatska likovna umjetnost u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Objašnjavajući zašto se odlučio za ovu temu, Labaš je rekao da je godine 1967. napravio crtež perom i tušem Dalija s krilima, tri nosa i brkovima, da bi kasnije uslijedio niz crteža na tu temu. U ovu je izložbu ukomponirao i neke radove koje je napravio i u kombiniranim tehnikama koje korespondiraju sa zadanom temom.

Likovna kritika ocijenila je da u Labaševoj umjetnosti ima nešto od art brutovskog egzistencijalizma, a cijeli je njegov opus priča o pitanju života i njegovoj složenosti, nudeći dozu cinizma ironije i humora. Labaš je umjetnik s izuzetnim osjećajem za volumen koji ga karakterizira od prvih radova i koji je ostao prisutan u svim mutacijama njegova izraza.

Rodio se u Oroslavlju 1935., a Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1960. u klasi Ive Režeka. Od 1960. do 1962. bio je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića. Ostvario je pedesetak samostalnih izložbi. O umjetničkom opusu Jure Labaša 2005. godine objavljena je monografija s tekstovima Vladimira Malekovića, Darka Schneidera i Ive Šimata Banova pod naslovom "Erotika".

Izložba u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" bit će otvorena do 31. kolovoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.