Hrvati i Srbi pomamili se za japanskim selom, ali Japanci ih ne žele

Foto: Press

JAPANSKO selo Mishima objavilo je oglas u kojem stoji da će platiti svakom tko doseli, a nećete se iznenaditi kad doznate da je najveći broj prijava stigao iz Srbije i Hrvatske (i Brazila).

Naime, 5000 kuna mjesečno naredne će tri godine dobivati samci, a 6000 kuna bračni parovi. Jedino ograničenje su godine. Naime glava kućanstva mora imati 55 ili manje godina.

"Ovdje možete uživati u predivnoj prirodi i svježem zraku. Ako želite mir, ovo je idealno mjesto za vas", pišu tamošnji mediji.

Mishima se prostire na tri otoka, a došljacima se nude i kuće s izuzetno malom mjesečnom najamninom. 

Ipak, ni Srbi ni Hrvati ni Brazilci nisu imali sreće pa su sve prijave odbijene. Naime, većina kandidata odustala je nakon što su doznali o čemu se radi ili su pak tražili brz bijeg od teške svakodnevice.

"Ljudima nije jasno da život ovdje nije jednostavan. Ovo je malo selo. Nema bolnice i nije lako pronaći posao", objasnio je načelnik Mishime koji ovim potezom pokušava oživjeti selo sa samo 412 stanovnika na sva tri otoka. Došljacima će biti plaćen put, a po dolasku dobivaju i tele kojeg se mogu odreći u zamjenu za 28 tisuća kuna. 

"Iznenađeni smo interesom iz Srbije. Nisam ni znao da Srbi znaju za ovaj dio Japana", rekao je Nemanja Grbić iz srpske ambasade u Tokiju i dodao: "Japan nije pretjerano popularan jer je daleko, govore drukčijim jezikom, teško je dobiti vizu i posao ako ne govorite japanski".

Načelnik je za kraj rekao: "Prihvaćamo samo prijave ozbiljno zainteresiranih kandidata. Ovo je dobra prilika za one koji su ovdje rođeni, poznaju regiju i voljni su doprinijeti lokalnoj zajednici".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.