I gazirani sokovi bez šećera izazivaju dijabetes?

Foto: Shutterstock

DUGO je vremena poznato da su sokovi koji često sadrže velike količine šećera vrlo opasni jer povećavaju rizik od dijabetesa, ali nova francuska studija s Inserma pokazala je da opasnost prijeti i od dijetnih sokova.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrirtion pokazalo je vezu između konzumiranja dijetnih sokova i povećanog rizika od dijabetesa.

U istraživanju je sudjelovalo preko 60 tisuća ispitanica čije su se navike znanstvenici pratili tijekom 14 godina. Mnoge su od njih konzumirale 100% prirodne sokove, obične sokove i one s umjetnim sladilima.

Do kraja istraživanja, u 1369 slučajeva dijagnosticiran je dijabetes. Istraživanje je pokazalo da je veći broj njih konzumirao dijetne sokove, a kada su usporedili rezultate onih koji su pili obične sokove s rezultatima onih koji su konzumirali dijetne sokove, istraživači su se iznenadili vidjevši da je "dijetna skupina" imala čak veće rizike od dijabetesa.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su bili 100% prirodne sokove imali najmanje zabilježenih slučajeva dijabetesa ili povećanog rizika od dijabetesa.

Ipak, u studiji naglašavaju kako povezanost između umjetnih sladila i dijabetesa nije dokazana, a dodaju i da nije poznato jesu li pojedinci skloni dijabetesu ionako naginjali dijetnim pićima.

Bilo kako bilo, svi su se složili oko jednog - konzumaciju sokova, posebno onih gaziranih, valja svesti na minimum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.