Ima samo 10 godina, a već studira: Nema vršnjaka s kojima bih mogao raspravljati o Arhimedu

Screenshot: SRF

DESETOGODIŠNJI Švicarac Maximilian Janisch, bez prevelikih je problema položio test iz matematike na velikoj maturi i pritom dobio najviše ocjene.

To mu je omogućilo da pohađa posebna predavanja na jednom sveučilištu u Zurichu, a na raspolaganju će mu biti sva potrebna literatura te će svakog drugog tjedna imati sastanke sa sveučilišnim profesorom kako bi razgovarali o brojnim temama.

Njegovi roditelji, umirovljeni profesor matematike i 48-godišnja ekonomistica, pokušali su ga upisati na matematički fakultet, ali to mu još nije dopušteno jer nije položio sve potrebne predmete.

"Ovo je prvi put da imamo tako mladog i talentiranog studenta u okviru programa koji je namijenjen natprosječno nadarenim srednjoškolcima", rekao je profesor Michael Hengartner, sa sveučilišta u Zurichu.

Maximilian je već preskočio tri razreda u osnovnoj školi, a trenutno pohađa gimnaziju s 13-godišnjom djecom s kojom teško pronalazi zajednički jezik.

"Nemam s kim raspravljati o Arhimedu, a većina mojih kolega ni ne zna tko je Gauss (Carl Friederich Gauss, poznati njemački matematičar)", rekao je u Maximilian u intervjuu za SonntagsZeitung.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.