Istraživanje potvrdilo: Inteligencija nije dovoljna za uspjeh

VJERUJE SE da je Madonnin kvocijent inteligencije oko 140, dok je IQ Alberta Einsteina procijenjen na 160. No, kako prenosi portal Express, novo istraživanje govori o tome da IQ nije dovoljan za osobni uspjeh i profesionalna postignuća.

Istraživanje koje je proveo Carnegie Institute of Technology pokazuje da se 85 posto financijskog uspjeha ljudi svodi na vještine u tzv. "ljudskom inženjeringu", osobnost te sposobnost za komunikaciju, pregovaranje i vodstvo.

Dakle, umjesto fokusiranja isključivo na razvoj tehničkih sposobnosti, potrebno je svoje napore usmjeriti i na jačanje emocionalne inteligencije (EQ), moralne inteligencije (MQ) te inteligencije tijela (BQ).

Emocionalna inteligencija podrazumijeva uvažavanje vlastitih te osjećaja drugih osoba, moralna se odnosi na integritet, govorenje istine te odgovornost i izvršavanje obveza dok inteligencija tijela odražava ono što znate o svom tijelu, koliko ga slušate i na koji se način brinete o njemu. Naravno svakako ne odmaže imati visok IQ, no bez ostalih komponenti, uspjeh je daleko od zajamčenog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.