Jeste li radoholičar ili "uspješnoholičar"?

POSLJEDNJE istraživanje o formiranju i prekidanju navika, koje je proveo Charles Duhigg, autor knjige "The Power of Habit", uključuje sistem rutine i nagrada.

Zamijenite nezdrave navike

Ukoliko, dakle, želite zamijeniti vašu nezdravu naviku nekom novom i zdravijom, sve što trebate je "zadržati istu nagradu" na kraju. Primjerice, želite li nezdravi keks ili kolač dok ste na poslu, krenut ćete do menze kako biste dobili ukusan zalogaj i usput pročavrljali s ostalim kolegama. Međutim, nastavite li odlaziti do menze, a ne uzmete nezdravi obrok, zadovoljit ćete primarnu želju za popodnevnom pauzom i na kraju, nezdravi obrok zamijeniti razgovorom s prijateljima.

To je svakako dobra vijest za one koji su na dijeti, no što je, primjerice, s radoholičarima koji se ne odvajaju od svojih pametnih telefona i ostalih tehnoloških napravica čak ni u krevetu? Profesorica Harvardske poslovne škole Leslie A. Perlow ima rješenje i za njih. Prema rezultatima njenog istraživanja, radoholičari ne rade stvari toliko opsesivno samo zbog potrebe za radom, već i zbog potrebe da se osjećaju uspješnima.

Potreba za "osjećajem poslovnog uspjeha"

U njenom istraživanju sudjelovao je i Tad, mladić koji se ne odvaja od svog Blackberryja ni u slobodno vrijeme, a njegova opsesija ide toliko daleko da ga je kod sebe morao imati i na dan vlastitog vjenčanja.

Tad i ostali sudionici istraživanja dobili su zadatak da isključe svoje aparate barem jednu noć u tjednu. Isprva se Tad opirao ovom zadatku jer nije vidio da će time dobiti ništa osim gomile stresa. Ipak, nekoliko tjedana kasnije, Tad je doživio prvu subotu u tri godine otkako radi u kojoj nije provjeravao svoj Blackberry, što je oduševilo njegove prijatelje i obitelj.

Tadova potreba za provjeravanjem mobitela, zapravo je potreba za osjećajem poslovnog uspjeha, tvrdi Perlow. Tad je upravo tu svoju potrebu za poslovnim uspjehom zamijenio s osjećajem uspjeha koji dobiva odobravanjem od strane prijatelja i obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.