Kad ga već slavite, bilo bi u redu da nešto i naučite o sv. Patriku

Screenshot: Google

IRCI diljem svijeta danas obilježavaju Dan svetog Patrika, a već po običaju, u tomu će im se pridružiti i mnogi koji s Irskom nema nikakve veze.

Jedan od najpopularnijih nacionalnih blagdana u svijetu zaludio je cijeli planet u posljednjih nekoliko godina, pa su fešte za Sv. Patrika uobičajene i u hrvatskim gradovima, a u mnogim zemljama na današnji se dan u zeleno obukao i Google.

Korizmeni post u Irskoj prekida se upravo na današnji dan, ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa. Iako su do 1970. irski zakoni zabranjivali ugostiteljima da rade na Dan svetog Patrika, početkom 1995., irska vlada započinje kampanju da se praznik iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu posjeti preko milijun ljudi.

A evo nekoliko činjenica vezanih uz ovaj veliki zeleni tulum, odnosno čovjeka kojeg se slavi, da barem malo bolje znate koga to točno danas zalijevate Guinnessom.

1. Sveti Patrik nije Irac


Unatoč tomu što je zaštitnik Iraca, ovaj je svetac rođen u Velikoj Britaniji oko 385. godine. Roditelji su mu bili aristokrati. Nije poznato jesu li živjeli u Škotskoj ili Walesu, ali vjeruje se da su bili Rimljani i da su posjedovali veliko imanje, uključujući i puno robova.

2. On je bio rob i nije bio religiozan do starije dobi

U dobi od 16 godina oteli su ga trgovci robljem, koji su ga poslali u Irsku gdje je robovao šest godina. Tamo se okrenuo Bogu, nakon što mu je kao djetetu religija bila nebitna.

3. Glasovi su mu rekli da pobjegne iz ropstva

Nakon šest godina u zatočeništvu, sv. Patrik navodno je čuo glasove koji su mu kazali da otputuje u daleku luku gdje će ga čekati brod da ga odveze natrag u Veliku Britaniju. Za vrijeme putovanja ponovo je ulovljen i odveden u Francusku. Tamo je proveo 60 dana unutar kojih se upoznao s redovništvom.

4. Ponovo je pobjegao pa doživio uspjeh u Crkvi

Nakon što je ponovo pobjegao i pronašao Boga, postao je svećenik kad je imao samo 20 godina, a nakon toga i biskup.

5. Postao je svetac zbog misionarskog rada

15 godina nakon što je napustio Irsku dobio je zadatak vratiti se i preobratiti ljude na kršćanstvo u čemu je imao mnogo uspjeha.

6. Dao je značenje Shamrocku

Trolista djetelina, zaštitni znak Irske, dobila je značenje zbog sv. Patrika. Za vrijeme svojih propovijedi upotrebljavao je upravo shamrock kao simbol svetog Trojstva: Oca, Sina i Duha svetoga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.