Klima uređaji - Savjeti za kupovinu

Foto: PR Foto

KOJU klimu kupiti, ovisno o potrebama i namjenama prostora?

Ovim člankom želimo Vam prezentirati koji sve faktori utječu na odabir klime i zbog čega je mudro prepustiti izbor klima uređaja stručnjacima. Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je omjer snage i učinka. Dakle, što je taj odnos bolji - odnosno što je uređaj bolje odabran - to će Vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrijan uz minimalne troškove. Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grijanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30%) nego što nam je potreban u hlađenju. Nekvalitetni klima uređaji, ne mogu kvalitetno zagrijati prostor kada je vanjska temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadanu temperaturu). Stoga pri izboru klima uređaja koji će se koristiti i u grijanju potrebno je uzeti kvalitetniji uređaj po mogućnosti inverter klime koje rade i do - 15 C vanjske temperature a troše pritom i do 40% manje električne energije nego standardni klima uređaji.

Prvi kriterij: namjena i oblik prostora

Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, kafić ili veliko npr.. skladište. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji se klimatizira - npr.. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem stanu koji nema previše zidova jedan klima uređaj biti dovoljan.

Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora - niže prostore s manje prozora može se klimatizirati slabijim uređajem nego one s mnogo prozora (poput prodajno - izložbenih prostora).

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, bi će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Drugi kriterij: veličina prostora

Kako bismo pojednostavili cijelu priču, umjesto da objašnjavamo proces izračuna za odgovarajući klima uređaj u zavisnosti o kvadraturi i visini prostora, dajemo slijedeću tablicu kako biste stekli osjećaj za potrebne snage klima uređaja.



Treći kriterij: klimatska zona

Ako živite u zoni gdje su zimske temperature dosta niže za grijanje će vam trebati klime koje rade na nižim vanjskim temperaturama (inverter ili kvalitetniji klasični klima uređaj). U prostorima blizu većih vodenih površina biti će potrebno u obzir uzeti prosječnu količinu vodene pare u zraku tijekom godine.

Ionizator zraka

Uz svaki klima uređaj preporučamo inozator zraka i ovlaživač zraka. S uključenim ionizatorom, zrak u prostorijama postaje osvježavajući i ugodan, poboljšava se kreativnost i raspoloženje.  Potražite termine klime akcija, mobilna klima, pokretna klima na stranicama centar-tehnike.com i odaberite vrhunski klima uređaj po niskoj cijeni.

Centar tehnike - extremno dobra ponuda
http://www.centar-tehnike.com/

Pročitajte više