Kratko i jasno - internetski trolovi su loši ljudi

Foto: University of Manitoba/Shutterstock

NIJE da to nismo znali od ranije, ali novo je istraživanje pokazalo da osobe koje se upuštaju u "trolanje" na internetu pokazuju znakove narcizma, makijavelizam, psihopatije i sadizma.

Dakle, ako ste se ikad zapitali zašto bi normalna osoba svoje vrijeme provodila vrijeđajući na internetu sve na potezu od pjevača, preko sportaša pa sve do novinara, odgovor je jednostavan - zato što nisu normalni.

Istraživanje je provela Erin Buckles sa sveučilišta u Manitobi sa željom da provjeri mogu li se karakterne osobine trolova uklopiti u ono što psiholozi nazivaju "mračnih četiri", a to uključuje makijavelizam (spremnost da nekim manipulirate i obmanjujete ga), narcizam (egoizma i opsjednutost samim sobom), psihopatija (izostanak žaljenja i empatije) i sadizam (pronalaženje užitka u patnjama drugih).

Ukratko, istraživanje je pokazalo snažnu povezanost između tri od četiri osobine i vremena koje pojedinci provode komentirajući na internetu.

No, valja spomenuti i kako je samo 5,6 posto ispitanika priznalo da uživa u trolanju, a to dokazuje kako se radi o uistinu malom broju korisnika interneta.

Istraživači su sastavili listu izjava s kojima su se ispitanici trebali složiti, a ona uključuje sljedeće:

Šokirao sam ljude na stranicama zbog zabave.

Volim trolati ljude na forumima ili u komentarima.

U multiplayer igrama volim druge činiti nesretnima.

Što je nešto ljepše i čišće, kvarenje istog stvara veći užitak.

Dakle, ako se slažete s ovim izjavama, vi ste internetski trol, a znanstvenici tvrde sljedeće: "Trolovi i sadisti osjećaju zadovoljstvo čineći druge nesretnima. Sadisti se samo žele zabaviti, a internet je njihovo igralište".

Mnogi su ovo prokomentirali kao još jednu potvrdu opravdanosti ukidanja komentara koji su se, priznali to neki ili ne, pretvorili u zabavu za uistinu mali broj ljudi koji u anonimnom vrijeđanju uživaju.

"Privlačnost trolanja prejaka je za sadiste koji, pretpostavljamo, imaju ograničene mogućnosti izražavanja vlastitog sadizma na društveno prihvatljiv način", zaključuju istraživači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.