Legenda o krčkim vilama danas će oživjeti u Splitu

Foto: Press

DANAS se u Galeriji Fotokluba Split (Marmontova 5) otvara izložba fotografkinje Ive Lulić pod nazivom "Krk – otok vila". Otvaranje je zakazano za 20 sati, a izložba se može pogledati do 6. rujna.

Na fotografijama je Iva oživjela krčku legendu o naseljavanju otoka Krka i susretu došljaka Matana sa zlatnom vilom Divÿcom. Riječ je o projektu nastalom u suradnji autorice i Centra za kulturu grada Krka.



Projekt nas uvodi u svijet legendi, a ukazuje i na raznolikost otočnih krajolika koji su postali kulisa vilinske predstave. Zanimljivo je i da su krčke vile i vilenjake za ovu priliku utjelovili krčki vrtićari, osnovnoškolci i srednjoškolci, ali i djeca iz karlovačkog Doma Vladimir Nazor s kojima je autorica i započela otkrivanje vilinskih svjetova krenuvši 2010. godine u realizaciju projekta "Vile i vilenjaci Artusi".



I taj je projekt privukao iznimnu pozornost publike i struke, a za njega je fotografkinja nagrađena i godišnjom nagradom ULUPUH-a za najbolju mladu umjetnicu 2012. godine.

Ova mlada umjetnica ne koristi moderne mogućnosti računalnih efekata, već poput starih majstora analogne fotografije stvara svoja djela koristeći svjetlo. Ono je osim elementarne, oblikovne uloge u fotografiji i sredstvo stvaranja atmosfere i značenja, naglašavajući prirodu paralelnog, oku nevidljivog svijeta.



Branka Hlevnjak, likovna kritičarka, pohvalila je fotografije: "Dovoljan je pogled na svaku od fotografija pojedinačno pa da Ivi Lulić priznamo da je velika majstorica fotografskog iluzionizma. Istodobno, to su realne fotografije ambijenata, prirodnih ljepota, fotografije izvrsne rasvjete i skladnih boja. U kontrapunktu prirodne veličanstvenosti i umjetne i umjetničke intervencije utemeljene na tradicijskoj ikonografiji, pučkoj i pradavnoj mitskoj predaji, cijeli projekt postaje mnogo više od same fotografije. Fotografija je Ivi Lulić samo sredstvo za oživljavanje najdubljih sjećanja, koja se javljaju u fragmentima utkani u suvremeno duhovno nasljeđe."



Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.