Matavuljev odvjetnik: Ne slažemo se s dijelom optužnice, alkohol nije uzrokovao nesreću

Foto: Hina

OVOG petka ujutro Optužno vijeće Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu potvrdilo je optužnicu protiv Stojana Matavulja koji je upravljao vozilom u trenutku stradavanja Dolores Lambaše.

Matavulj se u Slavonskom Brodu pojavio u pratnji odvjetnika Zorana Mataića koji je za Index prokomentirao današnju razvoj situacije: "Mi smo očekivali potvrđivanje optužnice, štoviše i poticali smo je, jer se optužnica u ovakvim slučajevima ne potvrđuje samo kad nije dobro sastavljena, ali ono što smo odmah napomenuli jest da se gospodin Matavulj ne slaže s dijelom optužnice. On je priznao krivnju i izrazio kajanje, ali ne slaže se s dijelom optužnice u kojem stoji da je nesreću uzrokovao alkohol, već su u pitanju drugi uzroci", pojasnio je.

Matavulja se tereti da zbog više parametara nije primijetio vozilo ispred sebe, a sa svima njima Mataić se slaže, osim s alkoholom: "Na teret mu se stavlja kršenje četiri parametra: neprilagođena brzina, nedovoljan razmak, umor i alkohol, a četvrta je stavka ta koju nećemo prihvatiti. Sve ostalo je sasvim razumljivo: da, brzina je bila neprilagođena (ne radi se o prekoračenju), kao što je uvijek neprilagođena kad ses nešto iznenadno dogodi. Da, razmak je bio nedovoljan, što je također logično, budući da se jedan automobil zabio u drugi. I da, umor je bio prisutan, ali alkohol nije uzrokovao nesreću".

Upitan kako komentira prekoračenje dozvoljene količine alkohola u krvi, kazao je: "Istina jest da je izmjerena koncentracija od 0,66 g/kg apsolutnog alkohola u krvi, ali granica za prometni prekršaj od 0,50 g/kg je jedno, a je li netko do, primjerice, 0,80 g/kg bio u stanju voziti ili ne, to je stvar za vještačenja. Je li u pitanju kod oblika krivnje namjera ili nehaj, to su dva različita pitanja".

Odvjetnik nam je kazao i da se još uvijek ne zna daljnji raspored, odnosno kad će i za kakvo točno ročište biti određen datum, a prokomentirao je i potraživanja obitelji Dolores Lambaše: "Njezina je obitelj kazala da u posebnom postupku traže naknadu štete od osiguranja i to je sve. U ovom postupku ne traže nikakvu naknadu".

"Nakon što je optužnica potvrđena, slijedi određivanje raspravnog vijeća koje će odlučiti o tome hoće li zakazati pripremno ročište ili raspravu, a ona se najvjerojatnije neće zakazati prije jeseni", rekla je glasnogovornice Općinskog suda Kristina Zetović Urbanovski.

Majka preminule glumice danas nije htjela ništa komentirati, najavivši da će za to biti vremena.

Prometna nesreća dogodila se 23. listopada prošle godine, dvadeset kilometara istočno od Slavonskog Broda na autocesti kod Oprisavaca. Matavulj je upravljao terencem 'nissan' prema Zagrebu i oko 6.30 sati udario 'WV polo' koji se kretao u istom smjeru.

Od siline udara Polo je odbačen na travnatu površinu i prevrnuo se na krov, a za njim je sletio Matavuljen 'nissan' koji se također prevrnuo.

Prema podacima iz policijskog očevida Lambaša, koja se nalazila na suvozačkom mjestu, je ispala tijekom prevrtanja. Pritom je zadobila teške ozljede, te je unatoč intervenciji liječnika u slavonskobrodskoj bolnici preminula istog dana.

Matavulj je prošao je s lakšim ozljedama, kao i vozač drugog automobila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.