Monitor - vaš prozor u svijet

Foto: PR foto

LJUDI dok kupuju računalo ne obraćaju dovoljno pažnje odabiru monitora i uglavnom se vode cijenom kao odlučujućim čimbenikom. No razlike među monitorima postoje i dosta su vidljive. Iako će vam nesumnjivo i najjeftiniji model biti dovoljan, razmislite da li će vam danas-sutra trebati realan prikaz boja, bolja vidljivost pod dnevnim svjetlom, veća dijagonala ili rezolucija. Da li planirate koristiti samo jedan ili više monitora za svakodnevni rad. Sve su to pitanja o kojima valja razmisliti prije donošenja konačne odluke o kupnji.

LCD monitori koje koristimo uz računala dolaze u dijagonalama od 16 pa sve do 30 inča. Najpopularniji su 22 i 24 inčni modeli i njih ćete zasigurno pronaći na većini stolova. Ono što razlikuje kvalitetne monitore od prosječnih nije moguće vidjeti izvana. Tehnologije poput LED osvjetljenja i IPS ili PLS matrica su ono što možete primijetiti tek nakon što upalite uređaj.

LED monitori koriste LED diode za pozadinsko osvjetljenje koje se pale i gase ovisno o slici koja se prikazuje na ekranu. Ova tehnologija omogućuje manje probijanja svjetla te realnije tamne tonove i realniju crnu boju.

IPS monitori koriste relativno novu IPS matricu koja daje realnije, življe boje i omogućuje kvalitetniju vidljivost pod širim kutovima bez gubljenja kvalitete slike. Monitori bez IPS matrica ne prikazuju realne boje kada ih se gleda sa strane. Iako se to možda ne čini kao biran čimbenik, ukoliko na monitoru planirate i gledati filmove ili serije ili pak trebate realan prikaz boja, IPS matrica je nešto što želite u svom monitoru.



Još jedna skupina su gaming monitori. Ovi monitori u pravilu trebaju čim manje vrijeme odaziva, s obzirom da je kvalitetan prikaz brzih poteza esencijalan prilikom igranja. Monitor sa manjim vremenom odaziva će imati manje takozvanog ghostinga, efekta koji je primjetan u dinamičnim scenama i brzim pokretima na ekranu.

Postoje razni modeli i proizvođači no odabir većine kupaca su Samsung monitori i LG monitori. Asus monitori popularniji su kod igrača osoba koje preferiraju razne igre dok Philips monitori uglavnom privlače pažnju povoljnijim cijenama.

Za odabir svog novog monitora posjetite stranice Instar informatike te otvorite svoj prozor u svijet računala.

Pročitajte više