Muškarci su na sigurnom putu izumiranja? "Preostali geni u kromosomu Y većinom su smeće!"

Foto: Shutterstock

PROFESORICA Jenny Graves tvrdi da muškarcima prijeti izumiranje, ali ne samo to: uvjerena je da je taj proces već započeo.

Graves je jedna od najutjecajnijih znanstvenica u Australiji, a vjeruje da će žene dobiti bitku spolova - u najdoslovnijem smislu. Ona tvrdi da slabljenje kromosoma Y znači da je muški rod na sigurnom putu prema izumiranju, piše Daily Mail.

Naime, ženski kromosom X sadrži otprilike 1000 gena, a usto, žene imaju dva komada. S druge strane, kromosom Y nekoć je imao otprilike isti broj gena, ali nakon stotina milijuna godina spao je na manje od 100. Među njima se nalazi i takozvani SRY gen koji određuje muški spol embrija.

Ključ preživljavanja žena leži u tomu što one posjeduju dva kromosoma X pa se oni međusobno mogu "popravljati", dok je kod kromosoma Y to prilično teško, s obzirom na to da je "sam": "Ako Y primi udarac, to je samo silazna putanja. To je vrlo loša vijest za sve muškarce", izjavila je na nedavnom predavanju.

Osim toga, u izlaganju pred Australskom akademijom znanosti ustvrdila je da su preostali geni u kromosomu Y većinom "smeće": "To je divan primjer onoga što ja zovem glupim dizajnom. To je evolucijska pogreška", izjavila je ova genetičarka.

Ipak, tu je i jedna dobra vijest: Graves procjenjuje da će biti potrebno otprilike pet milijuna godina da kromosom Y nestane u potpunosti, a drugi su stručnjaci napomenuli da nema razloga za paniku. Primjerice, Robin Lovell-Badge, profesor s Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja u Londonu, kaže da su istraživanja pokazala da se propadanje događa u "bljeskovima" te da kromosom Y nije izgubio niti jedan gen u proteklih 25 milijuna godina.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.