Na Sibiru se iz tisućljetnog sna bude drevni organizmi

Foto: Shutterstock / J. Michael Lockhart, USFWS

DREVNE bakterije, virusi, biljke, pa čak i životinje tisućljećima su bili zaleđeni ispod površine leda Sibira i Grenlanda, a sada se zbog topljenja ledenjaka svi oni polako bude.

Zvuči kao uvod u SF horor, no najzanimljivije jest da se to doista i događa, navodi Gizmodo. Naime, 2012. godine znanstvenici su uzgojili cvijeće koje je uspjelo izrasti iz 32.000 godina starog sjemenja pronađenog u sibirskoj tundri. Prošle se godine dogodilo još nešto uzbudljivije; grupa znanstvenika oživjela je mahovinu s Antarktika smrznutu još od vremena kralja Arthura, a druga se ekipa bavila 700 godina starim jajima s dna jezera u Minnesoti.

Ipak, organizam koji uspijeva preživjeti i najekstremnije utjecaje hladnoće i vremena zasigurno je bakterija, koju je moguće oživjeti i nakon osam milijuna godina mirovanja.

No razloga za paniku nema jer to "strašno" buđenje drevnih bića ne predstavlja nikakvu opasnost po čovječanstvo. Baš naprotiv, jer znanstvenici bi zahvaljujući upravo tim bićima koja su preživjela tisućljetni san mogli otkriti kako će se vrste nositi s promjenama u budućnosti.

Evolucijski pogled u budućnost

Imati živog Tiranosaurusa Rexa mokri je san bilo kojeg biologa, no na takav scenarij jednostavno moraju zaboraviti. Ipak, po prvi puta dosad biolozi i znanstvenici imaju jedinstvenu priliku istraživati živo stvorenje staro gotovo milijun godina. Zvuči naprosto nevjerojatno, ali jest tako.

Znanstvenicima je tako sada zahvaljujući ovim otkrićem omogućeno proučavanje prošlosti, ali i promatrati evoluciju, i to u stvarnom vremenu. Moći će istraživati kako se ti drevni geni ponašaju u sadašnjem okolišu, a požele li se malo igrati "boga", mogli bi i provoditi eksperimente limitiranja evolucijskih procesa.

Genetskom manipulacijom za spas najugroženijih vrsta

Svi ovi zapanjujući podaci dovode do još jednog vrlo bitnog pitanja - može li se ovim otkrićem pomoći najugroženijim životinjskim vrstama?

Znanstvenici su došli do potencijalnog rješenja, a radi se o takozvanom "genetskom poticaju". Naime, izumiranje vrste nije samo stvar statistike. Stvar je mnogo ozbiljnija jer je u pitanju i genetska raznolikost koja vrstama na našem planetu daje snažan obrambeni sloj pri borbi s novim prijetnjama, koje mogu biti bolesti ili klimatske promjene.

Istraživači iz neprofitne organizacije "Revive and Restore" upotrijebili su uzorke očuvanog tkiva u svrhu genetske manipulacije jedne vrste tvora koja se spasila od izumiranja zadebljanjem krzna, no tom je evolucijskom nadogradnjom osiromašena na genetskoj bazi. Srećom po ovog malog tvora, znanstvenici su očuvali uzorke tkiva koji će im poslužiti za daljnje genetsko poticanje i manipulaciju.

Znanstvenici se sada bave razvojem globalne mreže takozvanih "krio-banaka" u koje će spremati gene više tisuća životinjskih vrsta, no posebice je zanimljivo da takva spremišta već postoje, i prirodna su, a nalaze se u Sibiru i Grenlandu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.