Na površini Marsa pronađen dušik, još jedan dokaz mogućeg života

Foto: NASA

NA POVRŠINI Marsa NASA-in rover Curiosity pronašao je dušik. Ovo revolucionarno otkriće još je jedan dokaz teoriji da je na Crvenom planetu možda postojao život, istaknuli su iz agencije.

Bušenjem stijena Curiosity je pronašao dokaze nitrata, spojeva koji sadrže dušik, a koje koriste živa bića. Rover je već pronašao dokaze da su postojale i druge tvari potrebne za održavanje života, poput vode i organskih tvari, na području prozvanom Galeov krater.

"Pronalazak biokemijski pristupačnog oblika dušika podrška je teoriji da je drevni okoliš kratera Gale bio naseljen", rekla je Jennifer Stern iz NASA-ina Svemirskog centra Goddard u Marylandu.

Dušik je potreban za sve poznate oblike života, jer se od njega sastoje DNA i RNA. No, "nema dokaza koji potvrđuju da pronađene molekule dušika potječu od živih bića", upozorili su iz NASA-e.

"Površina Marsa je negostoljubiva prema poznatim oblicima života", dodali su,

Istraživački tim vjeruje da su nitrati antički i vjerojatno potječu s meteorita, munja i drugih nebioloških procesa. I na Zemlji i na Marsu se dušik može pronaći u formi dioksida, dva atoma spojena čvrstom vezom, zbog čega ne reagiraju lako s drugim molekulama. Atomi moraju biti odvojeni kako bi mogli sudjelovati u kemijskim reakcijama nužnima za održavanje života.

"Pojedini organizmi na zemlji mogu fiksirati atmosferski dušik i taj je proces nužan za metaboličku aktivnost. Međutim, manje količine dušika fiksiraju se tijekom energetskih događaja, poput udara groma", dodaju iz NASA-e.

Curiosity se trenutno nalazi u podnožju planine Sharp, 5500 metara visoke planine formirane od sedimentarnih slojeva.

Znanstvenici ne vjeruju da će na Marsu pronaći izvanzemaljce i živa stvorenja, no žele u tlu i stijenama potražiti ključne elemente za život, koji su možda podržavali život u prošlosti. Također, 2,5 milijarde vrijedan rover proučava okoliš Marsa kao dio pripreme za slanje ljudske misije u narednim godinama. Naime, američki predsjednik Barack Obama najavio je da će ljudi posjetiti Mars do 2030. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.