"Najljepši ukras Zagreba su Zagrepčanke" u borbi protiv raka dojke

Foto: Damjan Tadić/Cropix

UDRUGA žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja "Sve za nju" provodi kampanju pod nazivom "Najljepši ukras Zagreba su Zagrepčanke".

Predsjednica Udruge "Sve za nju" Alemka Balenović poručila je kako će u sklopu kampanje Zagrepčankama biti podijeljeno 305 tisuća letaka na kućne adrese.

"Prvenstveno je namijenjen ženama, ali ga mogu pročitati i muškarci. To znači da mogu podsjetiti svoju ženu da si ona povremeno napravi samopregled dojke koji je vrlo važan za otkrivanje karcinoma dojke u početnom stadiju", naglasila je Balenović.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje žena u svijetu. Predstavlja oko 16 posto svih malignih bolesti u žena. Iako se misli da je to bolest razvijenoga dijela svijeta, podaci govore da se 69 posto smrti bilježi u zemljama u razvoju.

"U Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena u dobi iznad 50 godina", poručila je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak.

Dodala je kako su među najvažnijim čimbenicima rizika za nastanak karcinoma dojke obiteljsko opterećenje koje dva do tri puta povisuje rizik nastanaka razvoja karcinoma dojke, kao i reproduktivni čimbenici.

"To znači rana menarha, kasna menopauza, starija dob prvorotke, kao i primjena oralnih kontraceptiva i hormonalne nadomjesne terapije koja isto tako može povisiti rizik nastanka karcinom dojke", ustvrdila je Kaić Rak.

Čak 21 posto smrtnosti od raka dojke povezuje se s konzumacijom alkohola, debljinom i tjelesnom neaktivnošću.

"Za Hrvatsku možemo reći da je još uvijek zemlja srednje pojavnosti, ali nažalost, visoke smrtnosti od karcinoma. Zato samokontrola dojke mora postati rutina i obveza, isto kao i redovni ginekološki pregled", upozorila je Kaić Rak.

Gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako je izuzetno ponosan na slogan "Najljepši ukras Zagreba su Zagrepčanke" i istaknuo da Grad Zagreb ima najveće srce u Hrvatskoj.

"Svaki dan u Zagrebu umre jedna žena od raka dojke, a svaki dan obole dvije do tri žene. To je alarmantna situacija da se svi zabrinemo i upravo ova akcija ima za cilj preveniranje onoga što je na žalost praksa", naglasio je Bandić.

Bandić je iskoristio priliku da čestita i sutrašnji Međunarodni dan žena.

"Svim damama čestitam 8. mart i ovo je poklon za 8. mart svim damama u Zagrebu da ih preveniramo i pazimo da im se ne dogodi ono najgore", zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.