Najstarija braća i sestre na svijetu: Zajedno imaju 818 godina

Screenshot: YouTube

SARDINIJSKA obitelj Melis velik je dio gradića Perdasdefogu. Vjeruje se kako u tom području ima više stogodišnjaka nego bilo gdje u svijetu, zahvaljujući prehrani i dobroj genetici, piše Telegraph.

Njih devetero ima 180 živućih potomaka, a najstarija, Consolata, nedavno je proslavila 105. rođendan.

Ova braća i sestre tvrde kako je dio tajne njihove dugovječnosti okruženost s njihovih 150 živućih potomaka.

Consolata ima devetero djece, 24 unuka, 25 praunuka i troje prapraunučadi. Njen 89-godišnji brat Adolfo i dalje radi u lokalnom kafiću, a slobodno vrijeme provodi u svom vrtu.

"U moje vrijeme žene su obavljale sav kućanski posao, išle po vodu na vodenu pumpu te prale odjeću u rijeci. Moji unuci imaju perilice rublja i usisavače, stoga ih ne razumijem kad kažu da su pod stresom", tvrdi najstarija Consolata.

Craig Glenday, glavni urednik Guinnessove knjige rekorda kaže: "Mediteranski način života oduvijek je smatran odgovornim za dug i zdrav život. On je, uz gene, ključan, ali veliku ulogu igra i sreća."

Neizostavan faktor visoke životne dobi u ovom području je svakako i prehrana. Stanovnici Sardinije jedu manje tjestenine bogate ugljikohidratima nego njihovi sunarodnjaci na kopnu. Njihova se prehrana bazira uglavnom na mliječnim proizvodima punim proteina.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.