Najveći narančasti dijamant prodan za 34,5 milijuna dolara

Foto: Hina

NAJVEĆI narančasti dijamant na svijetu prodan je u utorak navečer na dražbi kuće Christie's u Ženevi za 34,5 milijuna dolara.

Kupac je odmah napustio prostoriju ispraćen pljeskom nazočnih. Christie's nije objavio podatke o njegovom identitetu.

Ovaj izuzetan dragi kamen, pronađen u Južnoj Africi, težak je 14,82 karata i žive je, vrlo intenzivne boje.

David Warren, stručnjak odjela za dragulje u dražbovnoj kući Christie's ističe da su "obojeni dijamanti mnogo rjeđi od bijelih, a napose kada su plave, ružičaste ili narančaste boje.

"Što je boja jača, to su dijamanti rjeđi", a kada je riječ o težini, dijamant koji se prodaje u utorak navečer "izuzetna je rijetkost", kaže Warren.

Prema laboratoriju Gemological institut of America, na svijetu ima samo nekoliko dijamanata takve kvalitete, no njihova je težina manja od 4 karata.

Dijamanti u boji u svijetu su postali pravi hit, a zapravo su posljedica prirodne nezgode, jer "svi su dijamanti isprva bijeli, a ako neki agens boje prodre u zemlji promijeni im boju".

U srijedu, 13. studenoga, dan nakon dražbe Christie'sa, konkurentska kuća Sotheby's ponudit će, također u Ženevi, ružičasti dijamant izuzetne vrijednosti i težine od gotovo 60 karata te se očekuje da će biti prodan za 60 milijuna dolara.

Riječ je o najvećem ružičastom dijamantu ponuđenom na dražbi te ispune li se očekivanja, bit će to najviša cijena koju je u povijesti postigao neki dijamant ili komad nakita.

Za one koji ne mogu izdvojiti 20 milijuna, nudi se i nakit za 3 do 4,5 milijuna dolara. Tako se smaragdna ogrlica iz Kolumbije iz kolekcije Patino nudi po cijeni od 7 do 10 milijuna dolara. Simon Patino kupio je tu ogrlicu za svoju suprugu 1938. i nakit je od tada bio u obitelji.

Rođen 1860. u Cochabambi u Boliviji, Simon Patino obogatio se rudnicima srebra i kositra. Krajem 30-ih godina nadzirao je 60 posto svjetske proizvodnje kositra i bio je jedan od petorice najbogatijih ljudi na svijetu. Umro je 1947. u Buenos Airesu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.