Nakon Hrvatske, vile i vilenjaci osvojili i Sloveniju

Foto: Press

DIO IZ ciklusa fotografija "Vile i vilenjaci Artusi" najbolje mlade hrvatske umjetnice po izboru ULUPUH-a ovih se dana mogu pogledati u prestižnoj ljubljanskoj galeriji Gallery Pasaza poznatih vlasnika umjetnina i galerista Lazara Vujića i Žive Škodlar Vujić.

Bračni par Vujić, poznati ljubitelji umjetnina, galeristi i vlasnici značajnih umjetničkih djela, prijatelji s brojim velikanima umjetnosti poput Andyja Warhola i svjetski putnici uvijek u potrazi za vrhunskom umjetnosti, u Zagrebu su prepoznali i oduševili se djelima mlade hrvatske fotografkinje i umjetnice Ive Lulić. Na njihov poziv u Ljubljani je nedavno otvorena izložba iz Ciklusa Vile i vilenjaci Artusi koja je ubrzo osvojila i naše susjede, a koja će ondje biti otvorena do sredine ovog mjeseca.

Ova diplomirana povjesničarka umjetnosti i članica ULUPUH-a nedavno je izabrana za najbolju hrvatsku mladu umjetnicu upravo zahvaljujući bajkovitom interdisciplinarnom projektu "Vile i vilenjaci Artusi" koji je odmah po predstavljanju osvojio hrvatsku publiku, ali i hrvatsku likovnu scenu. U suradnji s dječjim Domom Vladimir Nazor u Karlovcu Iva je razvila zapažen ciklus fotografija na kojima znalački spaja kvalitetan fotografski i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnost djelovanja.

Radeći s djecom na projektu i potičući njihovu kreativnost i inovativnost, realizirala je do sada u sklopu toga projekta veliki broj fotografija, u kojima je uspjela vizualizirati poseban svijet iz mašte u kojem se susreću realno i bajkovito i na poetski način isprepliću san i java. “Postigla je to znalačkom razradom koncepta, te promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji, kao i pronicljivom igrom očišta, pa u njezinim prozračnim i realno-nerealnim fotografskim pričama o vilama i vilenjacima sve neprimjetno „otklizava“ u jednu drugu dimenziju gdje ne postoji nemoguće i gdje vlada vječna dječja vedrina, radost, optimizam i životni vitalizam” smatra stručni žiri za dodjelu ovogodišnjih ULUPUH-ovih nagrada.

Možda je baš zato Ivin svijet Artusa toliko zainteresirao javnost i struku. Riječ je o fotografijama koje inspiriraju i intrigiraju svakog tko ih je pogledao. To objašnjava i silna ljubav koju je umjetnica unijela u fotografiju. “Fotografija i umjetnost uopće je nešto gdje vi ne možete kalkulirati, gdje jednostavno treba dati cijelog sebe. I to je zapravo ono najljepše što umjetnik od sebe može dati, svoje emocije, a to vjerujem ljudi jednim pogledom prepoznaju” objašnjava ova nadarena fotografkinja.

Novi ciklus fotografija Artusa snimljen 2011. godine pod nazivom „Svijet Artusa -Gorski kotar“ ovih se pak dana može se pogledati i u Kući prirode “Kotač” u Lokvama. Riječ o ciklusu snimljenom upravo na bajkovitim mjestima Gorskoga Kotara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.