Ne može bez podvala: Provjerite jeste li na što nasjeli ovog 01. travnja

Foto: Shutterstock

NEOVISNO o tomu jeste li od onih koji su rođeni skeptici ili vas vaši prijatelji vole nazivati lakovjernim naivkom, 01. travnja prilično je zahtjevan dan za, primjerice, probijanje kroz neistinite vijesti.

Jer, naravno, na vlak prvoaprilskih šala uključuju se svi, od medija i celebrityja pa sve do velikih tvrtki. Pa vam je tako, ako ste budno pazili da ne nasjednete na neku foru koju su vam pokušali podvaliti vaši najbliži, možda promaklo da neke vijesti na koje ste danas naišli nemaju veze s istinom.

Kako to obično biva, postoje oni domišljatiji i oni manje domišljati, a mi vam donosimo popis onih koje su nas dosad zaintrigirale i na koje ste možda ipak "pali".

Naravno, na samom vrhu popisa nalazi se Google koji se, kao i svake godine dosad, prilično potrudio oko prvotravanjskih šala. Pa ste tako mogli pomisliti da ćete odsad internet moći pretraživati nosom, da ćete uz pomoć Google Mapsa moći tražiti skriveno blago ili imati Gmail potpuno u plavoj boji.

Prvi travanj, s druge strane, odlučili su preduhitriti na YouTubeu pa su još jučer objavili video naziva "YouTube's ready to select a winner" ("YouTube je spreman izabrati pobjednika"). U njemu zaposlenici poručuju korisnicima kako se od ponoći YouTube gasi te kako više neće primati nove video zapise. Razlog je izbor najboljeg YouTubeu videa, a pobjednika će objaviti tek 2023. kada će ponovo proraditi. Nagrada za najbolji video je mp3 player koji možete prikvačiti za rukav i 500 dolara.


Twitter je pak objavio da se od danas prebacuje na poseban sustav kojeg obilježava izbacivanje samoglasnika iz svih riječi te se popularna društvena mreža po novom zove Twttr, osim ako ih ne odlučite kupiti, što će vas pak koštati pet dolara mjesečno. Pojasnili su da to rade kako bi omogućili "jezgrovitiji" oblik komunikacije svojim korisnicima, a besplatno će se ipak moći koristiti slovo "y".

Također, ako ste mislili da BMW odsad proizvodi dječja kolica, prevarili ste se. Virgin će predstaviti svoj prvi zrakoplov sa staklenim donjim dijelom? Još jedna spačka. Isto vrijedi i za stranicu hotels.com koja je objavila da od danas možete iznajmiti sobu u Buckinghamskoj palači.

Naravno, našaliti su se odlučili i brojni mediji. Tako je Guardian predstavio naočale koje "mijenjaju stvarnost" i pogled na svijet. Njihovi će korisnici biti manje zadrti. The Sun je javio da su Rolling Stonesi proveli čitav hladan uskršnji vikend kampirajući kako bi se pripremili za ovogodišnji Glastonbury, dok je Daily Mail "prenio" priču o treniranim sovama koje raznose poštu.

Mirror je svojim čitateljima odlučio "ponuditi" filtere kao na Instagramu, a niti mediji u regiji nisu ignorirali ovaj dan za šaljivdžije. Tako su vijesti.me objavile priču o Coca-Coli koja želi kupiti brend Crne Gore, a na javno.ba osvanula je vijest o uhićenju Lijanovića i Jurišića.

Dan još nije gotov pa bi trebalo i dalje biti na oprezu, a prije nego što povjerujete svemu što smo napisali, provjerite jeste li možda kakvu podvalu detektirali i na Indexu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.