Ne možemo za sve okriviti nezdravu hranu i cigarete: Bolesti krvnih žila oduvijek postoje

Foto: AFP

NAKON što su analizirali 137 mumija iz raznih dijelova svijeta, a neke od njih starije su od četiri tisuće godine godina, znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića. Naime, rezultati istraživanja pokazuju da su bolesti krvožilnog sustava neizbježan dio procesa starenja, a ne u tolikoj mjeri posljedica suvremenog načina života.

Spomenuta studija, koja uključuje analizu mumija iz svih dijelova svijeta i svih društvenih slojeva, pokazuje da su slučajevi ateroskleroze najizraženiji kod osoba starije životne dobi te da su prisutni oduvijek.



Mumije koje su proučavane su peruanske mumije, mumije Indijanaca koji su živjeli duž rijeke Colorado, stanovnika Aleutskih otoka te drevnog Egipta. Tim je na kraju istraživanja pronašao znakove vjerojatne ili sigurne ateroskleroze kod čak 34 posto proučenih mumija.

Nova otkrića dovodi u pitanje teoriju znanstvenika da je ateroskleroza, zadebljanje stijenki krvnih žila koje pridonosi pojavi srčanih i moždanih udara, rezultat modernog, najčešće nezdravog načina života koji podrazumijeva štetne navike kao što su pušenje, pretilost i sjedeći stil života.

Otkriće je objavljeno u nedjelju na konferenciji koju je organizirao American College of Cardiology u San Franciscu i tiskano je u medicinskom časopisu Lancet.

"Prema snimkama koje su nastale računalnom tomografijom (CT), čini se da je ateroskleroza neizbježni dio starenja", kaže gerontolog Caleb Finch sa sveučilišta Južna Kalifornija, koji je sudjelovao u istraživanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.