Nekad prekrasne građevine, danas ruševine: Pogledajte napuštene dvorce diljem svijeta

Foto: Flickr, Shutterstock, iO9

 

POSTOJI nešto što čini svjedočenje nestajanja nekada predivne građevine tako zanimljivim. 

 

Raskošni ukrasi uništeni do neprepoznatljivosti, nekad sjajne dvorane danas su dom insektima i prašini, a elegantna arhitektura propada pod utjecajem vremena. Donosimo pregled portala IO9, a riječ je o osam nekad glamuroznih građevina i njihovih priča:

 

Dvorac Pidhirtsi, Ukrajina

 

 

Ovaj dvorac, koji je sagrađen između 1635. i 1640., za vrijeme su Prvog svjetskog rata uništili ruski vojnici. Kanije je pripao princu Romanu Sanguszku koji je prodao većinu vrijednih predmeta, a tijekom 50-ih godina ga je Sovjetska vlast pretvorila u sanatorij. Danas je u vlasništvu Lviv galerije koja je obećala restauraciju ali se rezultati još uvijek čekaju.

 

Château Miranda, Belgija

Château Miranda je izgrađen 1866. za obitelj Liedekerke-Beaufort koja je tamo živjela do Drugog svjetskog rata kada je prodan Belgijskim željeznicama. Trenutno se vodi spor oko vlasništva što koči obnovu.

Halcyon Hall, New York

Prvotno izgrađen kao luksuzni hotel 1890., zatvoren je 1901. i pretvoren u koledž za djevojke. Ipak, 1978. je bankrotirao i zatvorio svoja vrata.

Kasteel van Mesen, Belgija

Izgrađen 1628., služio je kao dvorac, tvornica pića i duhana te kao internat za djevojčice kojeg je financirala belgijska aristokracija. Srušen je 2010.

Lilesden Estate, Engleska

Kuća izgrađena između 1853. i 1855. za bankara Edwarda Lloyda, prodana je i postala škola za djevojčice. Od 1999. zjapi prazna.

Bannerman Castle, New York

Izgradio ga je škotski doseljenik Francis Bannerman, 1900. ali je 1918. gotovo 200 tona eksploziva slučajnom detonacijom uništilo pola zgrade. Od 1950. do danas je napušten.

Muromotzevo, Rusija

Izgrađen u Francuskom stilu u kasnom 19. stoljeću, jedan od najboljih radova ruskog arhitekta P.S. Boitzova.

Palača princa Saida Halima, Egipat

Projektirao ju je Antonio Lasciac 1899., kratko vrijeme je bila srednja škola, a od 2004. je napuštena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.