Novi Mozart: Sedmogodišnjakinja oduševljava sviranjem klavira i violine, a već je i skladala operu

TEK JOJ je sedam godina, a fantastično svira klavir i violinu te je već napisala operu.

Iz navedenih razloga nije nimalo čudno da su obožavatelji klasike potpuno oduševljeni Almom Deutscher te da je uspoređuju sa slavnim skladateljem.

Ova djevojčica iz Surreyja na YouTubeu ima svoj kanal kako bi pokazala sve što zna, a Britanci su za njom dodatno poludjeli nakon što je o njezinom talentu progovorio "neprikosnoveni britanski um", Stephen Fry. Upravo je on na svojem Twitteru objavio jedan od njezinih videa, uz komentar: "Jednostavno oduševljavajuće: Alma Deutscher svira vlastitu skladbu. Novi Mozart?".

Almin otac Guy objasnio je da je ona znala prepoznati note odsvirane na klaviru kad je imala samo dvije godine, a prvu je nagradu na natjecanju s violinom osvojila kao trogodišnjakinja. Godinu dana nakon toga već je svirala Handela, a među njezinim se izvedbama mogu pronaći i one Schubertovih, Haydnovih i Mozartovih djela.

Početkom ove godine skladala je kratku operu nazvanu "The Sweeper of Dreams", koju je prijavila na natjecanje engleske Nacionalne operne kuće, namijenjeno pronalaženju mladih talenata, a malo joj je nedostajalo da se plasira u finale.

"Želim da ljudi znaju kako sviram, a kad budem starija želim skladati kao Mozart, svirati violinu kao Perlman i svirati klavir kao Barenboim", ispričala je za Independent, a njezin je otac dodao: "Ono što ona trenutno radi nimalo ne zaostaje za Mozartovim radovima kad je bio njezinih godina. A što to znači za budućnost, tek ćemo u budućnosti saznati".

Wolfgang Amadeus Mozart skladao je već s pet godina, svirajući svoja djela ocu Leopoldu koji bi ih potom zapisivao. Njegova ostavština sadrži više od 600 klasičnih djela, a preminuo je 1791., u dobi od 35 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.