Foto: Facebook
INSPIRIRANA istraživanjem i pisanjem profesora Roberta Lustiga i novinara Michaela Mossa, Eve Schaub odlučila je provesti eksperiment.
Ona, njezin suprug i kćeri Greta i Ilsa, cijelu su 2011. proveli ne konzumirajući šećer.
Pomno su birali svaki proizvod kako bi izbjegli kukuruzni sirup, fruktozu, med, melasu ili umjetne zaslađivače. Hranu su pripremali kod kuće, a svakom članu obitelji dopuštena je jedna iznimka s malim količinama šećera.
O svojim je iskustvima progovorila u knjizi "Year of No Sugar" (Godina bez šećera), a za HuffPost ispričala je i kako je do svega došlo.
"Nakon što mi je suprug pokazao video o štetnosti šećera koji se dodaje u hranu, nekoliko dana nisam prestala razmišljati o onom što sam vidjela. Šećer je bio na svakom koraku i počela sam propitivati način na koji se hranimo i čime hranim svoju obitelj", rekla je Eve i dodala: "Suprug i ja s ovim eksperimentom nismo imali problema, ali djevojke su potpuno druga priča. Pretpostavljala sam i nadala se gomili pozitivnih stvari, ali znala sam da put neće biti jednostavan".
Ono što je mnoge razočaralo je činjenica da Schaubovi u ovom periodu nisu smršavjeli, ali imali su više energije i manje su se razbolijevali. No, mršavljenje nije ni bilo cilj ovog eksperimenta.
"Primijetili smo da nam se ukus mijenja. Slatke su nam stvari s vremenom postajale odbojne. Osjećali smo se i bili zdraviji", rekla je Eve.
Tvrdi da je najveća korist eksperimenta bila to da je cijela obitelj počela živjeti zdravije i bolje se hraniti. Jedu više voća i povrća, paze što kupuju i prave svoju hranu (kruh, majoneza), a Eve za kraj dodaje da njezin cilj nije natjerati ljude da uvode ekstremne promjene kao i oni već da podigne svijest o šećeru koji se dodaje u gotovo sve što kupujemo jer, kako kaže, ona nije ni liječnica ni nutricionist već samo zabrinuta majka koja je odlučila poći u avanturu.