Ovako je obitelj Hilton izgradila svoje poslovno carstvo

Foto: Guliver Image/ Getty Images

BOGATSTVO poslovnog carstva obitelji Hilton mjeri se u milijardama. Samo prošle godina, kompanija koja je sada u većinskom vlasništvu tvrtke Blackstone, izašla je na tržište s dionicama u vrijednosti od 2,35 milijardi dolara- najvećom vrijednosti dionica jednog lanca hotela dosad.

Osim toga, prodajom luksuznog hotela Waldorf Astoria u New Yorku, ovog mjeseca, kompanija je
zaradila čak 1, 95 milijardi dolara.

No, poslovni uspjeh i veliko bogatstvo obiteljskog lanca hotela Hilton nisu se "dogodili preko noći". Naime, brend obitelji Hilton izgrađivao se generacijama, prenosi Business Insider.

Augustus Halvorsen Hilton se rodio 1854. godine u Ullensakeru, u Norveškoj te se u Ameriku preselio 1870. godine. Vjenčao se s Mary Genevieve, ženom njemačkog podrijetla, s kojom je dobio sedmero djece, uključujući i sina Conrada, koji je začetnik cijelog obiteljskog carstva.

Conrad se rodio u Novom Meksiku 1887. godine, a prve poslovne lekcije naučio je tijekom rada u očevoj trgovini. Conrad se nakon fakulteta aktivno počeo baviti politikom te je ušao u tada prvu republikansku stranku Novog Meksika.

Također je služio u Drugom svjetskom ratu kao poručnik u Francuskoj, a iz vojske je otpušten 1919. godine, nakon što mu je otac poginuo u prometnoj nesreći.

Početak poslovnog carstva

Nakon rata se preselio u Texas, gdje je i kupio svoj prvi hotel. Radilo se o hotelu "Mobley" koji je imao 40 soba. Posao je odmah "procvjetao", a već 1954. godine Conrad je ostvario dotad najveću transakciju u povijesti  hotelske industrije. Kupio je hotelsko poduzeće Statler za 111 milijuna dolara. 

Nakon toga su se lancu Hilton hotela pridružili hotel Stevens u Chicagu i 1949. godine, njujorški Waldorf- Astoria- veličanstveni hotel s 1232 sobe.

Uskoro je Hilton postao međunarodni lanac hotela, u kojem se našao i hotel Conrad Maldives, koji je zanimljiv po tome što ima restoran ispod površine indijskog oceana, a cijeli hotel se prostire preko dva otoka. Još jedan zanimljiv hotel  je Conrad Pezula u Južnoafričkoj Republici, kod kojeg su neke sobe izgrađene na samim rubovima litica.

Conrad Hilton se ženio tri puta, a jedna od njegovih žena je bila glumica Zsa Zsa Gabor. Preminuo je 1979. godine te je svoje nasljedstvo ostavio svoje troje djece. Njegovi sinovi su naslijedili pola milijuna dolara, a kćer samo deset tisuća.

Richard Hilton je svoje nasljedstvo investirao u nekretnine, a Barron Hilton je osporio očevu oporuku, nakon čega je 1966. godine zasjeo na njegovo mjesto i postao predsjednik cijele kompanije.

Pritom je naslijedio čak četiri milijuna dolara u vrijednosti dionica. Barron je imao osmero djece, a Paris Hilton i njezina sestra Nicky su njegove unuke i ujedno djeca njegovog šestog djeteta, sina Richarda.

Konačno je 2007. godine kompanija Blackstone kupila lanac hotela Hilton, za 26 milijardi dolara. To je bila druga najveća kupnja koju je ta kompanija ostvarila u svojoj povijesti te je time ista postala vlasnik približno 4000 hotela diljem svijeta.

Obitelj Hilton posjeduje i farmu na Kostariki, na kojoj je policija u kolovozu zaplijenila čak 400 kilograma kokaina. Paris Hilton je također 2009. godine kupila stan u Londonu za 3,2 milijuna dolara.

Neki članovi obitelji Hilton još žive na obiteljskom imanju u Norveškoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.