Ovo su ravnatelji koji su učenicima onemogućili besplatan maturalac

PRIJE nekoliko dana smo vam obećali da ćemo javno objaviti imena ravnatelja koji se nisu udostojili razredu omogućiti natjecanje za besplatan maturalac u sklopu Indexovog natječaja "Digni palac za maturalac". Iako je sigurno bilo još onih koji su se protivili natječaju pa prijave tih razreda nisu ni stigle do nas, ravnatelj Medicinske škole u Rijeci te ravnateljica Gimnazije Pula jedina su dva ravnatelja koji ni nakon uzastopnih Indexovih molbi nisu dali suglasnost za sudjelovanje prijavljenih razreda u natječaju. Ravnateljima je jasno naznačeno da ih pristanak "ne košta ništa" i da nemaju nikakvih obveza, već je njihovo "da" potrebno samo kao blagoslov trudu kojeg su razredi uložili u prijavu.

Ravnatelja Medicinske škole u Rijeci, dr. Radovana Šoljagu, pokušavali smo telefonski i putem maila kontaktirati punih tjedan dana, otkako je stigla prijava jednog od razreda njegove škole. Bezuspješno. Nakon dva dana uzaludnih poziva popraćenih odgovorima "izašao je", "nema ga", "na sastanku je", proteklog petka smo mu uputili i mail s objašnjenjem zašto ga trebamo i svim detaljima. U ponedjeljak i dalje nije bilo odgovora ni na mail, ni na pozive, pa smo mu zamolbu za odobrenje poslali još jednom, iako su nam u školi potvrdili da je zaprimio i prvi mail. S pozivima smo, uzaludno, nastavili sve do danas, kad je, sudeći po odgovorima iz škole, ravnatelj na maratonskom sastanku. Rečeno nam je tek da zna za naše pozive, da je primio naše mailove te da je "on razredu sve objasnio". Što im je točno "objasnio" nismo uspjeli doznati, budući da se gospodin Šoljaga ni na jedan naš poziv nije javio.

Prijavu gimnazijalaca iz Pule primili smo jučer kasno navečer. Odmah jutros smo kontaktirali ravnateljicu Branku Antunović-Piton te nas je zamolila da joj sve pošaljemo mailom kako bi se informirala o natječaju. Napomenuli smo joj da je rok za prijave danas do 12 sati te da sve pravovaljane prijave, prema pravilniku natječaja, moraju biti objavljene najkasnije do 15 sati. Oko podneva smo je ponovno nazvali, budući da odgovora još nije bilo: "Pa rekli ste da imam vremena do 15 sati". Rekosmo ok, samo da odobrenje stigne na vrijeme. No, taj trenutak nismo dočekali. Nekoliko minuta prije 15 sati, ravnateljica je poslala odbijenicu sljedećeg sadržaja: "Zahvaljujemo se na informacijama te Vas obavještavamo da nismo suglasni s takvim načinom prezentiranja putničke agencije školama tj. učenicima - maturantima. Provedbu maturalnih putovanja provodimo u skladu s Pravilima o provedbi školskih izleta i ekskurzija (MZOS) i trenutno smo u završnoj fazi pripreme istih na nivou Gimnazije Pula". Ponovno smo nazvali školu te nam rekoše da je ravnateljica već otišla.

Ovdje moramo spomenuti i kako je zanimljivo što se ravnateljica iz Pule drži pravilnika Ministarstva dok nam je ravnatelj jedne zagrebačke škole održao lekciju o tome kako su maturalci ionako stvar tradicije, a ne školskog programa, pa mu je ionako svejedno što razred radi - što se njega tiče mogu što hoće, pa se tako i slobodno prijaviti na naš natječaj. Prihvatili smo taj odgovor kao njegovu suglasnost za sudjelovanje.

A sad kad smo naveli ove specijalne slučajeve, zahvaljujemo se svim ravnateljima koji su pokazali da zaslužuju svoju poziciju, i kao ljudi, i kao pedagozi. Naime, neki ne samo da su nam srdačno potvrđivali kako razredi imaju njihovo odobrenje, već su nam otkrili i kako su osobno prisustvovali nastajanju "otkačenih" razrednih fotografija. Rok za prijave je istekao, a glasati za razrede kojima su njihovi ravnatelji odobrili sudjelovanje u natječaju možete OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.