"Oživljavanje" izumrlih životinja: Što možemo očekivati ovaj put?

Foto: Wikipedia

ZNANSTVENICI su se sastali kako bi razmotrili mogućnost vraćanja u život čak 24 vrste životinja koje su izumrle.

O takozvanoj de-ekstinkciji raspravljalo se na konferenciji TEDx u Washingtonu, ali ako ste se ponadali (ili možda uplašili) - dinosaure ipak nećemo zasad moći vidjeti uživo - njihov je DNK prestar za proces vraćanja u život, piše Daily Mail.

Ali zato su se na popisu našli ptica dodo, papagaj iz Karoline i quagga, posebna vrsta zebri koja je živjela u južnoj Africi. Životinje su birane prema nizu kriterija, a raspravljalo se i o etičkim pitanjima, o tomu je li određena vrsta potrebna na Zemlji, je li od značaja za ekosustav ili jesu li je voljeli ljudi, ali i o puno bitnijim podacima kao što je primjerice činjenica postoji li dovoljno kvalitetnih uzoraka DNK kako bi uopće bilo moguće provesti naumljeno te hoće li se "vraćene" životinje moći snaći i preživjeti u za njih novom svijetu, odnosno što ih je uopće i dovelo do izumiranja.

Prije deset godina znanstvenici iz Francuske i Španjolske neslavno su završili svoj pokušaj "oživljavanja" izumrle divlje koze nakon što je ona živjela samo deset minuta.

Pročitajte više