Panasonic u Japanu gradi "pametni grad budućnosti"

IAKO se Japan još uvijek oporavlja od posljedica potresa i katastrofe u Fukushimi, tvrtke-divovi, poput Panasonica, grabe velikim koracima naprijed. Uz osam partnerskih tvrtki, Panasonic do 2014. godine namjerava izgraditi futuristički eko-gradić za oko 1000 kućanstava, zvan "Fujisawa Sustainable Smart Town", prenosi Gizmodo.

Ideja se ne svodi na jednostavnu minimalizaciju potrošnje energije, niti će kuće biti prepune SF gadgeta i visoke tehnologije, već će se u stanove implementirati sva već postojeća tehnologija koju je u većini slučajeva skupo naknadno ugraditi u postojeće ili stare zgrade i obiteljske kuće. Gradić će se zapravo nalaziti unutar samog Fujisawa Cityja, na zemljištu bivše Panasonicove tvornice.

Želja im je pokazati nevjerojatnu učinkovitost i korist od pametnog planiranja novih domova i time one koji misle da je život "u suradnji s prirodom" užasno skup i nepraktičan, uvjeriti da su u krivu. Tako će svaka kuća imati krov s ugrađenim solarnim kolektorima, koji će se brinuti za potrebe stanara, a višak energije spremati u posebno dizajniranim akumulatorskim jedinicama, ugrađenim u strukturu. Prometna će infrastruktura biti dizajnirana za električna vozila, što znači da će posvuda biti dostupni priključci za punjenje, dok će gradska mreža senzora pratiti promet i upravljati javnom rasvjetom.

Panasonic Fujisawu SST planira iskoristiti kao maleni predložak za buduće, mnogo veće projekte na svjetskoj razini, odnosno predložiti novi način izgradnje novih i razvoja postojećih gradova. Ukoliko sve prođe bez problema, prvi bi stanovnici mogli ući u svoje domove negdje u ožujku 2014. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.