Podijelite s prijateljima što vidite: Rorschachov test na današnjem Doodleu

Screenshot: Google

GOOGLE je danas odlučio obilježiti 129. obljetnicu rođenja slavnog švicarskog psihijatra Hermanna Rorschacha, čovjeka koji je osmislio najpoznatiji test u psihoanalitičkoj teoriji, Rorschachov test mrlja.

Crno-bijeli Doodle prikazuje Rorschacha u crtanoj verziji te vam omogućuje da sa svojim prijateljima na Facebooku, Googleu+ ili Twitteru podijelite što vidite na jednom od ponuđenih papira na kojima se nalaze mrlje.

Hermann Rorschach rodio se 8. studenog 1884. u Zurichu, a svoj je dječji hobi pretvaranja mrlja od tinte u prepoznatljive slike na kraju pretvorio u karijeru. Diplomirao je pod mentorstvom eminentnog psihijatra Eugena Bleulera, koji je bio profesor i Carlu Jungu, a nakon toga privukla ga je tadašnja scena koja se stvorila oko psihoanalitičkog pokreta koji je predvodio Sigmund Freud.

Test je osmislio tako što je kapnuo tintu na papir, presložio ga i time dobio simetrične, ali nedefinirane oblike. Te mrlje bi pokazivao pacijentima i odbacivao one koji nisu izazvali odgovore kod različitih psihijatrijskih skupina. Naposljetku se zadovoljio s deset. Freudov rad i njegov koncept nesvjesnoga i dinamičkog pogleda na ličnost utjecao je na Rorschachov pogled i koristio se psihoanalitičkom teorijom u vlastitom tumačenju odgovora ispitanika.

Rorschachov test se ne tumači na osnovi samo jednog odgovora, već se odnosi na ukupnu sumu odgovora, a uz to se promatra i interpretira pacijentovo ponašanje tijekom odgovaranja na test.

Ispitanici tijekom testa pogledaju na karticu i kažu što vide, usredotočujući se na cijelu sliku ili samo jedan aspekt, dajući odgovore, odnosno tumačenje koje im padne na pamet, a svi se odgovori bilježe u protokolu testa. Sadržaj se može protumačiti i simbolički, a ispitivača zanima kako se odgovor oblikuje, opažanje , razlozi toga odgovora ili njegova sadržaja.

Rorschach je preminuo mlad, u dobi od 37 godina, od posljedica puknuća slijepog crijeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.