Pogledajte kako u 2015. u Otočcu goleme saonice vuku konji

Screenshot: VideoIndex, Video: Goran Sekula

PRIJE nekoliko dana u Otočcu je snimljen video koji nas vodi u neka davna vremena.

Iako biste možda pomislili da više nikad na ulici nećete vidjeti goleme saonice koje vuku konji, upravo takve prizore ulovio je fotograf Goran Sekula prije tri dana u Lici.

"Video je snimljen za vrijeme najvećih snježnih padalina u Otočcu. Kao što je i vidljivo, konji voze saonice koje se zovu gripa ili karoca. Gripa je u pravilu uvijek uređena domaćim rukotvorinama (šarenicama) ili, u ovom slučaju, vidljiv je biljac kojim je pokrivena stražnja strana gripe, iako se on inače koristio za prekrivanje nogu onih koji se voze. Konji su ukrašeni tzv. brunzama ili zvonima. U ovom slučaju se vide tri takve brunze oko vrata konja koje se u narodu zovu 'trojke' i treba reći da svaka zvoni drugačijim tonom. One su prije svega ukras na konjima, a služe i da pješak može na vrijeme uočiti konjsku zapregu. Konji su obavezno potkovani, tj. oštrokovani da bi se što manje klizali na snijegu i ledu".

Nije poznato postoji li konkretan razlog zašto je ovaj vlasnik gripa prošetao mjestom ovim starim i zaboravljenim prijevoznim sredstvom, ali pretpostavlja se da je u pitanju ponosni podsjetnik na tradiciju: "Obično ljudi koji drže konje iz ljubavi i imaju takve gripe, kada vrijeme to dozvoljava, upregnu saonice da se malo pokaže kako je to prije izgledalo, ali i da pokazu svoju ljubav prema tome", kazao nam je Sekula koji je snimio ove fantastične prizore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.