Polovina Hrvata ima problem s prekomjernom težinom, a većina uvjerena da dovoljno brine za zdravlje



VELIKA većina Hrvata smatra kako žive prilično zdravo unatoč tome što u Hrvatskoj ima čak 18 posto pretilih osoba, što su pokazali rezultati istraživanja provedenog u sklopu kampanje "Zapitaj se za zdravlje!" Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda (HUPBR/CASI)

Čak 59 posto ispitanih, starijih od 30 godina, ustvrdilo je da su napori koje ulažu u održavanje vlastitog zdravlja dovoljni. Pritom samo 40 posto ispitanih pazi na prehranu, a polovica se redovito bavi tjelesnom aktivnošću, pokazalo je istraživanje koje je proveo GfK – Centar za istraživanje tržišta.

"Pomalo je kontradiktorna činjenica da je većina Hrvata zadovoljna onime što poduzima za svoje zdravlje, a konkretni zdravstveni podaci nam pokazuju nešto sasvim drugo. Gotovo polovina Hrvata ima prekomjernu težinu, po pretilosti smo čak peti u Europi, svaka treća odrasla osoba je pušač, a svaka druga osoba u Hrvatskoj umire od bolesti srca i krvnih žila. Sve se to može povezati upravo s nezdravim navikama. Rezultati ovog istraživanja zato nas dodatno učvršćuju u uvjerenju da pojedince u Hrvatskoj treba potaknuti da se zapitaju za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji kao i da razmisle čine li doista dovoljno na tome da zdravlje očuvaju ili unaprijede", izjavila je Sonja Katanec, predsjednica Udruge CASI.

Kampanja "Zapitaj se za zdravlje!" za cilj ima pojedince osvijestiti da je zdravlje dobrim dijelom njihova vlastita odgovornost te da se uz zdrave odluke i odustajanje od loših navika ono može značajno unaprijediti: "Razina edukacije i odgovornosti pojedinca spram vlastitog zdravlja zadaća su svakog od nas i cjelokupnog zdravstvenog sustava", objasnila je Katanec.

Osim toga, 15. lipnja na Zrinjevcu je postavljen "Zid zdravih odluka", gdje se dosad o svojim namjerama raspisalo preko stotinu Zagrepčana. U kampanju su uključeni i ljekarnici koji su na raspolaganju za sve dodatne upite vezane uz liječenje blažih bolesti te savjete o unapređenju zdravlja, posebno zbog činjenice da se čak 40 posto kroničnih bolesti može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika, što je bilo potrebno dodatno istaknuti obzirom da Hrvati nemaju naviku od njih potražiti savjet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.