Posao iz snova nadomak ruke? Traži se "nekoliko dobrih rudara za asteroide"

PLANETARY Resources, tvrtka u kojoj je redatelj James Cameron savjetnik, a Googleovi šefovi Larry Page i Eric Schmidt investitori, traži radnike.

"Tražimo nekoliko dobrih rudara za asteroide", naslovljen je oglas za posao, a između ostalog na stranici tvrtke koja traži "stručnjake za sustave svemirskog navođenja" stoji i sljedeće: "Zaprljat ćete ruke. Ako vam se više sviđaju čiste ruke, pođite negdje drugdje. Gradimo svemirske brodove i istražujemo asteroide. Ako vam treba dodatna motivacija za prijavu, nemojte se ni truditi. Uvijek smo u potrazi za iznimnim talentima".

Bivši astronaut Tom Jones, savjetnik u ovom projektu koji za cilj ima iz asteroida izvući zlato, platinu i gorivo, izjavio je da mnogi asteroidi blizu Zemlje imaju vrlo nestabilnu površinu koju jedva na okupu održava gravitacija: "Ne bi trebalo biti preteško izumiti spravu koja će pokupiti materijale s asteroida".

Ali, čini se da čak niti u svemirskom rudarenju novac neće biti lako dostupan obzirom da su, otkad je projekt najavljen, brojni stručnjaci doveli u pitanje njegovu profitabilnost jer "ne vide način na koji će se troškovi rudarenja moći smanjiti do te mjere da ono postane isplativo". Naime, nadolazeća NASA-ina misija u kojoj će se na Zemlju donijeti samo 60 grama asteroida koštat će otprilike milijun dolara, javlja Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.