Postoje li izvanzemaljci? Obilježava se 65. godina od navodnog pada NLO-a u Roswellu



PROŠLO je 65 godina od navodnog pronalaska srušenog neidentificiranog letećeg objekta u američkoj saveznoj državi New Mexico.

Misteriozan događaj pokrenuo je lavinu priča o postojanju izvanzemaljaca, a mnogi su uvjereni u teoriju zavjere prema kojoj američka vlada pokušava sve zadržati u tajnosti.

08. srpnja 1947. godine NLO se srušio u blizini privatnog posjeda 50-ak kilometara nedaleko od grada Roswella, a tamošnja vojska odmah je objavila da je riječ o "letećem tanjuru". Samo dan kasnije službena izjava je promijenjena u pad običnog meteorološkog balona, a to je potaknulo niz kontroverzi i rasprava koje i danas traju.

Incident je gotovo zaboravljen, čak i od strane istraživača koji su tragali za NLO-ima, a 1978. godine ufolog Stanton T. Friedman intervjuirao je Jessea Marcela koji je bio prisutan kod otkrivanja spornih krhotina. Marcel je bio uvjeren da je američka vojska zataškala srušeni izvanzemaljski svemirski brod, a svemu je pomoglo i pojavljivanje priče u nekoliko dokumentaraca.

S vremenom počeli su se pojavljivati novi svjedoci s novim "značajnim" detaljima, uključujući i tvrdnje o suradnji američke vojske i izvanzemaljaca. Pojavile su se priče o čak 11 srušenih NLO-a i navodnim zastrašivanjima svjedoka koje je provodio FBI. Zanimljiva je i priča pogrebnika Glenna Dennisa koji tvrdi da su u bazi u Roswellu provedene autopsije nad mrtvim tijelima izvanzemaljaca.

Američka vlada, ali i mnogi istaknuti istraživači NLO fenomena misle da cijeli slučaj nema nikakve veze s izvanzemaljcima.

Incident u Roswellu, bio on zasnovan na stvarnim činjenicama ili ne, postao je popularna tema obrađena u mnogim filmovima, televizijskim serijama, video igrama i knjigama, a u gradu Roswellu svake godine održava se trodnevna manifestacija na kojoj gostuju brojni znanstvenici, autori knjiga i teoretičari, a sam grad pretvoren je u turističku atrakciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.