"Projekt Mars One je jedna velika prevara"

Foto: Press

MARS ONE, projekt iza kojega stoji privatna nizozemska organizacija koja do travnja 2023. planira poslati ljude na Mars s ciljem kolonizacije Crvenog planeta, nedavno je objavila listu od 100 kandidata koji su prošli dugotrajni eliminacijski proces, kao i listu, odnosno video-prijave, nekih od onih koji nisu zadovoljili uvjete da se pridruže odabranoj ekipi koja iz nekog razloga želi otići živjeti na Mars. 
 
O samom eliminacijskom procesu, kandidatima, ali i pripremama, u medijima se naveliko piše posljednjih mjeseci, međutim, ovaj put je ova poznata tema u nešto drugačijem kontekstu.
 
Naime, jedan bivši NASA-in istraživač i profesor na sveučilištu u Dublinu, dr. Joseph Roche, tvrdi da je projekt Mars One jedna obična prevara i da se tu ne radi o ničem drugom osim o zgrtanju para na račun lakomislenih pojedinaca koji žele biti među "odabranima".
 
"Taj projekt ne može ispuniti svoja ambiciozna obećanja"
 
"Taj je projekt toliko neorganiziran i nepraktičan da je sasvim jasno, već sada, da ne može ispuniti svoja ambiciozna obećanja. To je skupina ljudi koji su platili da bi se domogli visokih pozicija i sada samo gomilaju novac. Javnost možda ne zna da čim se priključite zajednici Mars One, počinjete dobivati bodove... Ja sam osobno bio uključen u prve faze eliminacije kandidata i strašno je to da nijednog od njih nisam zapravo upoznao. Intervjui su se odrađivali na brzinu preko Skypea, a nisam dobio niti osnovne psihološke procjene tih ljudi", tvrdi dr. Roche u razgovoru za Medium.
 
Kandidatima savjetovano za prodaju intervjue, organizacija uzimala visoku proviziju
 
Dodao je i to da je, zbog popularnosti u medijima, kandidatima savjetovano da prodaju intervjue, uz uvjet da 75 posto ostvarene zarade uplate organizaciji. Roche smatra da će projekt naštetiti ne samo kandidatima već, posredno, i drugim projektima vezanim uz istraživanje svemira, pa tako može dovesti u sumnju i NASA-in imidž, odnosno njihove projekte vezane za Mars.
 
Projekt Mars One na meti je kritika od samog početka, od 2011. godine kada je prvi put predstavljen javnosti, a osim labavih dokaza o vjerodostojnosti projekta, mnogi mu zamjeraju i "reality show" pristup što nikako nije u skladu s ozbiljnošću misije kakvom se ona želi predstaviti u javnosti.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.