Prometheus: Može li Ridley Scott vratiti stari sjaj žanru znanstvene fantastike?

KINO premijera Prometheusa sve nam je bliže i milijuni fanova znanstvene fantastike čekaju ovaj film, ne samo kao blockbuster već i kao naslov koji će žanru SF-a vratiti jakost i kredibilitet. Ridley Scott režira ovaj uvod u Alien sagu što znači da nas očekuje ozbiljan film, sa snažnom pričom i upečatljivim vizualnim efektima. Upoznajte svijet Prometheusa i priču koja se gradi preko trideset godina.

Kultni znanstveno-fantastični film "Alien", kod nas preveden kao "Osmi putnik", snimljen je 1979., a već pri pisanju scenarija, autori su shvatili da rade na nečem velikom. Još je tada Damon Lindelof krenuo prepravljati scenarij Aliena kojeg je napisao Jon Spaihts, da bi radeći na njemu napisao paralelnu priču koja je desetljećima kasnije izrasla u Prometheus.

Do premijere filma ostalo je svega nekoliko tjedana, a Scott, Spaihts i Lindelof ostaju tihi i informacije o filmu daju na kapaljku, prepuštajući trailerima da odrade najveći dio posla. Ono što znamo jest da je ovo priča smještena u svemir Aliena, ali da nije direktno povezana i kako Scott objašnjava, Prometheus će imati "vlastitu mitologiju".



O čemu se radi?


Radnja je smještena u kasno 21. stoljeće i prati skupinu znanstvenika koji otkrivaju zvjezdanu mapu na kojoj se nalazi ikonografija nekoliko nepovezanih drevnih kultura. Ekspedicija kreće na putovanje koje prati misterioznu zvjezdanu mapu, a tijekom istraživanja napredne vanzemaljske civilizacije, posada se susreće sa opasnostima koje ugrožavaju opstanak čitavog ljudskog roda.

Tko su glavni likovi?


Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) je arheologinja, idealist, samostalna i odvažna i očito nastala po uzoru na lik Ellen Ripley. Rapace je odabrana za ovu ulogu zbog svoje izvedbe Lisbeth Salander u originalnoj, švedskoj verziji filma "Muškarci koji mrze žene" iz 2009. godine.



David (Michael Fassbander) je android, stvoren da služi ljudima, ali vremenom razvija vlastitu osobnost i njegov mu se položaj na brodu počinje sve manje sviđati. U zadnjih par godina, Michael Fassbender odličnim je ulogama osigurao status velike filmske zvijezde, ali i vrhunskog karakternog glumca. "David gleda na posadu kao dijete. Arogantan je i ljubomoran jer zna da njegovo znanje obuhvaća sve, stoga zna da je bolji od ljudi. David želi da posada prizna njegovu genijalnost, ali nitko ne obraća pažnju na njega", objašnjava Fassbender.


Peter Weyland (Guy Pierce) vlasnik je i šef korporacije Weyland. Egomanijak koji pati od kompleksa superiornosti.


Janek (Idris Elba) je kapetan Prometheusa, nimalo nalik kapetanu Dallasu iz Aliena. Glumac Idris Elba opisuje kapetana Janeka kao pragmatika, realista, čovjeka koji uzima stvar u svoje ruke i spreman je zaštititi svoju posadu u svakom trenutku.



Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) je arheolog, romantično povezan sa Elizabeth Shaw. Holloway sanja o slavi i uspjehu, ne želi poginuti, ali spreman je riskirati život kako bi postigao "nešto veliko". Njegova sklonost riziku katkad je iz hrabrosti, a katkad iz želje za dokazivanjem, što ne daje uvijek pozitivne rezultate.



Meredith Vickers (Charlize Theron) je druga glavna žena ove posade, zaposlenica korporacije Weyland, čija je dužnost nadziranje cjelokupnog istraživanja. Vickers želi kontrolirati sve i gotovo uvijek se protivi odlukama posade, a posada vremenom počinje sumnjati da ima skrivene planove.



Osim navedenih likova, tu su još botaničar Milburn (Rafe Spall), geolog Fifield (Sean Harris), koji je postao psihički labilan nakon brojnih svemirskih ekspedicija, te nekoliko inženjera koji kompletiraju posadu Prometheusa.

Hoće li se pojaviti vanzemaljska rasa Mala'kak?


Mala'kak ili "Space Jockeys" (svemirski džokeji) drevna su vanzemaljska rasa čije ostatke vidimo u prvom Alienu jer iz lešine jednog Mala'kaka svemirski brod Nostromo hvata signal zbog kojeg i kreću u istraživanje olupine tuđinskog broda. Ono što je prikazano jest ljuštura ili mumificirano tijelo – to nikad nije do kraja objašnjeno – čija je utroba otvorena, što sugerira da je unutra bio Xenomorph (rasa Aliena).

U trailerima za Prometheusa vidimo iste ove oklope, što je internet fanove navelo na zaključak da posada Prometheusa prati ostatke Mala'kaka.

Gdje je Xenomorph?

Doista, gdje je Xenomorph – originalni Alien, u Prometheusu? To je, zasad, nepoznanica. Rasa Predatora, protiv koje se Xenomorphi bore u raznim strip serijalima i blockbusterima, nije spomenuta u najavama i ni jednu od tih rasa nismo vidjeli u trailerima. No, vidjeli smo Fassbendera kako analizira staklenke sa nedefiniranim sluzavim jajima u kojima se možda skrivaju vanzemaljski fetusi. Nadalje, tuđinski teren na koji Prometheus slijeće nalikuje onom iz Aliena, a ogromna "svemirska puška" koja se pojavi u jednom od trailera izgleda kao komad tehnologije "svemirskih džokeja".



Mnogo je toga oko Prometheusa obavijeno velom tajne, a to će svakako podići napetost iščekivanja. Zaljubljenici u znanstvenu fantastiku priželjkuju ozbiljan, tmuran film, prožet akcijom i futurističkim elementima klasičnog SF-a. Valja imati na umu da Ridley Scott režirao prvog Aliena, a i kultnog Blade Runnera, što znači da se od Prometheusa očekuje mnogo. Hrvatska premijera zakazana je za 7. lipnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.