"Prvi put vidimo mogućnost prelaska granica evolucije": Znanstvenici napravili bioničkog čovjeka

Foto: Channel 4

OD UMJETNIH su udova i organa znanstvenici napravili Rexa, bioničkog čovjeka nešto višeg od 180 centimetara.


Materijal su sakupili iz raznih dijelova svijeta, a Rex je nastao u svrhe dokumentarca Channela 4 unutar kojeg se pokušava pokazati koliko je tehnologija napredovala.

A istraživanje u području napredne protetike i umjetnih organa znači da bi znanstvenici uskoro mogli moći nadomještati dijelove tijela koji nedostaju, ali i "popraviti" one s kojima nešto nije u redu. Upravo je ta činjenica nagnala mnoge da potegnu pitanje etičkih dvojbi, prenosi Daily Mail.

Voditelj u dokumentarcu, dr. Bertolt Meyer, i sam ima bioničku ruku koja ga je koštala 30.000 funti: "Sve je to skupa uzbudljivo i prilično zastrašujuće. Možda smo stigli do trenutka u znanosti i tehnologiji u kojem vidimo prve naznake mogućnosti prelaska granica evolucije", ispričao je.

A profesor George Annas sa Sveučilišta u Bostonu, koji se bavi bioetičkim pitanjima i ljudskim pravima, odlučno je upozorio: "Postoji opasnost da ćemo promijeniti značenje pojma čovjek. Stvaranje novih vrsta moglo bi nam se obiti o glavu, kao što je to opisano u mitu o Frankensteinu, kad stvorenje pušteno u svijet postane destruktivno i nije ga moguće kontrolirati".

Izrada Rexa stajala je 1,000.000 dolara, a dokumentarac će biti emitiran 07. veljače na Channelu 4.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.