Rat oko imena: Novi fosili postat će samo Fosili?

Foto: Press

NAKON što je Rajko Dujmić zaštitio ime benda Novi fosili na području Hrvatske, jer smatra da je jedini vlasnik benda, ostali članovi grupe traže da u zemljama Europske unije i dalje pjevaju pod svojim imenom.

"Naši zakoni su takvi da tko prvi dođe i zaštiti ime, taj na njega ima pravo. Mogao je to učiniti bilo tko i mi bismo mu morali priznati pravo na ime. Rajkov je problem što je zaštitio ime samo u Hrvatskoj", rekao je Marinko Colnago, jedini živi član originalne postave Novih fosila, za N1.

Colnago je osnovao bend s pokojnim bubnjarom Slobodanom Momčilovićem Mokom 1969. godine, a Dujmić je u bend došao 1976. godine. Lani su ga Novi fosili izbacili iz benda, jer više nisu mogli trpjeti njegovu ovisnost. Nastupaju i dalje kao Novi fosili, iako je ime sad Dujmićevo vlasništvo.

"Nismo dobili službenu zabranu korištenja imena Novi fosili. Tek kad dobijemo sudsko rješenje, razmišljat ćemo što dalje", tvrdi Colnago, koji je u Sloveniji zatražio vlasništvo nad originalnim imenom.

Višnja Kuzmanović, načelnica sektora za žigove i industrijski dizajn Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo istaknula je da se zavodu podnosi zahtjev, te ako su svi uvjeti ispunjeni, ime će se štititi registracijom žiga za određene usluge. Zapjeva li netko pod imenom koje je registrirani žig za izvedbu zabavnih programa, vlasnik ih može tužiti, a kazne se kreću od dvije do sto tisuća kuna, dodala je.

Ako je ime registrirano za Hrvatsku, ali ne i za neku drugu zemlju, vlasnik imena ne može spriječiti da bend pod tim imenom nastupa u toj zemlji.

"Ne vežem se uz ime nego ljude držim za riječ. Ne želim da oskvrnjuju pjesme niti ljude kojih više nema, a s kojima sam stvarao svoje najveće hitove u karijeri", rekao je Dujmić za N1, dodavši da im neće dopustiti da bilo gdje nastupaju pod tim imenom.

Članovi benda razmišljaju da u Hrvatskoj postanu samo Fosili, a on odgovara da bi bend nazvao Rajko Dujmić i Novi fosili da može vratiti vrijeme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.